V tureckých restauracích už si vodní dýmku nevykouříte
Kouřit se smí jen venku na terasách — tak zní ustanovení turecké vlády, které zakazuje užívat vodní dýmky v uzavřených prostorách. Nařízení je součástí boje proti kouření, jež bylo v Turecku zahájeno v červenci 2009. Obyvatelé Istanbulu, které jsme elektronicky kontaktovali, se tak budou muset v restauracích či barech obejít bez cigaret a vodních dýmek.
Šíša, nebo nargila, jak se slangově říká vodní dýmce, je v Turecku velmi oblíbená. Především si lidé jejím kouřením zpříjemňují posezení u kávy nebo čaje. To přiznává i majitel restaurace Serkan Karanfil. „Spousta lidí si sem chodí prostě jen posedět a popovídat, a k tomu nargila neodmyslitelně patří,“upřesňuje.
Právě proto se obává, že toto nařízení může mít vliv na ziskovost podniků zejména v létě během sezony, kdy je turecká šíša lákadlem hlavně pro turisty. Majitelé restaurací a kaváren tak vymýšlí jiná vábidla, a to nejen pro zahraniční výletníky. „Nalákat může třeba živá muzika, nebo různé akce na alkohol, či jiné nápoje,“ popisuje čísník Yakup Yolaçan.
Šíša škodí stejně jako cigarety
I když je vodní dýmka v Turecku velmi oblíbená, někteří lidé s jejím zákazem souhlasí. „Nargila je stejně nebezpečná jako cigarety, takže nevidím důvod, proč by se měl zákaz vztahovat jenom na ně,“ odpovídá elektrikář Serkan Kara.
S tímto názorem se shoduje i lékař Jiří Gutwirth z plicního oddělení příbramské nemocnice. Podle něho vodní dýmka škodí stejně jako cigarety, protože jak v šíše, tak v cigaretě se spaluje tabák, který je sice odlišného složení, ale v konečné fázi je výsledek stejný. Navíc vodní dýmka obsahuje i těžké kovy.
„Vznikající kouřové zplodiny obsahují podobné škodlivé látky jako u cigaret. Vodní filtr dýmky na tom nic moc nezmění. Tím, že je teplota hoření menší umožňuje snazší, ale zato silnější vdechování,“ upozorňuje doktor Gutwirth. Dodává, že k vodní dýmce se hlásí pacienti jen málokdy. Připouští, že to může být i proto, že její kouření vlastně za škodlivé nepovažují.