Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
V Den svatého Patrika se na zeleno barví i jídlo, Zdroj: Wikimedia.org

Svět zezelená — přichází Den svatého Patrika

Irsko a spolu s ním i téměř celý svět v neděli opět zezelená. Není to příchodem jara, nýbrž blížícím se Dnem svatého Patrika, který s sebou kromě této barvy přináší také hudbu, tanec, dobré jídlo a pití. Pro Iry má však tento svátek hlubší význam.

Už v neděli 17. března přivítá svět Den svatého Patrika. Důležitou součástí tohoto dne je zelené barva, která se odvíjí od toho, že se Irsku přezdívá Zelený ostrov. I když byl tento svátek původně oslavován na počest patrona Irska, který přinesl do své rodné země křesťanství, v posledních letech ho nadšenci vnímají hlavně jako čas zábavy.

„Osobně si myslím, že v současné době už není tento den chápán jako něco, co má spojitost s náboženstvím,“ vysvětluje Paul Regan z irského Bandonu. Dodává, že je to spíše oslava charakteru a nátury Irů, kteří jsou velmi společenští a milují zábavu.

Radovat se z maličkostí

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem. Proto se najdou i tací, kteří dávají přednost rodinným sešlostem před tradičním způsobem oslav s hudbou a plnou sklenkou whisky. Ať je to tak nebo onak v Irsku se zkrátka nenajde někdo, kdo by tento den neslavil.

Irové svůj svátek vnímají podobně, jako ho přijal zbytek světa. Připomíná jim totiž, že by se lidé měli umět bavit i v těžkých chvílích a neměli by brát věci tak vážně. „Irové prochází v době recese těžkým obdobím a přesto se dokáží radovat z maličkostí a z toho, že jsou všichni zdraví a spolu,“ říká Regan.

Irové jsou pyšní na to, že jeden malý ostrov na západním pobřeží Evropy se čtyřmi a půl milióny obyvatel dokáže na chvíli zastavit a pobavit svět. „Náš národ každý rok přinutí spoustu lidí obléknout směšné klobouky, barvit jídlo i pití na zeleno nebo si malovat trojlístky na obličej,“ uvádí Regan s úsměvem.

Slavit se bude i v Česku

K oslavám patří hlavně hudba a alkohol, Zdroj: Wikimedia

K oslavám patří hlavně hudba a alkohol, Zdroj: Wikimedia

I Česko se o víkendu zbarví do zelena. Již po šestnácté pořádá v Praze irský přistěhovalec Frank Haughton tradiční hudební festival v duchu jeho rodné země. Pro návštěvníky bude na Staroměstském náměstí připravené pódium, kde vystoupí několik hudebních kapel.

Irské hospody pak nabídnou tradiční pokrmy například v podobě vařeného hovězího, mořských plodů a ryb. „Nejsme národem, který by byl známý pro své jídlo,“ svěřuje se Regan s tím, že jim jde hlavně o zábavu, která je spojena především s alkoholem.

Proudem poteče i zelené pivo, které má v Česku už sedmiletou tradici. To se ovšem bude čepovat i v klasických českých restauracích. „Zelené pivo nabízíme už čtvrtým rokem a určitě se těší čím dál tím větší oblibě,“ říká majitelka restaurace Na Michelské Taťána Venderová.


Šarlota Vilímková
Šarlota Vilímková
Ráda bych procestovala celý svět, poznala zajímavé lidi, vyzkoušela všechno, co mi život nabídne. A o tom psala - o lidech, místech, věcech a událostech kolem sebe! Na prvním stupni základní školy jsme psali slohovou práci o tom, jak a kde vidíme sami sebe za dvacet let. Já byla novinářka v New Yorku (nemalé ambice na desetiletou slečnu). O devět let později, po dokončení střední školy, která mě nebavila, jsem se měla rozhodnout co dál. Náhodou jsem vyhrabala starý cár papíru z šuplíku a přečetla si svou desetiletou vizi. Pousmála jsem se nad tím a ve stejný den se mi dostal do rukou letáček Vyšší odborné školy publicistiky. Dnes studuji žurnalistiku a píši pro Generaci 20. Díky mému dětskému snu jsem se dostala na tu správnou cestu, která mě opravdu baví, a i když neskončí třeba v New Yorku, tak mám pocit, že za to stojí.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.