Svět zezelená — přichází Den svatého Patrika
Irsko a spolu s ním i téměř celý svět v neděli opět zezelená. Není to příchodem jara, nýbrž blížícím se Dnem svatého Patrika, který s sebou kromě této barvy přináší také hudbu, tanec, dobré jídlo a pití. Pro Iry má však tento svátek hlubší význam.

Už v neděli 17. března přivítá svět Den svatého Patrika. Důležitou součástí tohoto dne je zelené barva, která se odvíjí od toho, že se Irsku přezdívá Zelený ostrov. I když byl tento svátek původně oslavován na počest patrona Irska, který přinesl do své rodné země křesťanství, v posledních letech ho nadšenci vnímají hlavně jako čas zábavy.
„Osobně si myslím, že v současné době už není tento den chápán jako něco, co má spojitost s náboženstvím,“ vysvětluje Paul Regan z irského Bandonu. Dodává, že je to spíše oslava charakteru a nátury Irů, kteří jsou velmi společenští a milují zábavu.
Radovat se z maličkostí
V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem. Proto se najdou i tací, kteří dávají přednost rodinným sešlostem před tradičním způsobem oslav s hudbou a plnou sklenkou whisky. Ať je to tak nebo onak v Irsku se zkrátka nenajde někdo, kdo by tento den neslavil.
Irové svůj svátek vnímají podobně, jako ho přijal zbytek světa. Připomíná jim totiž, že by se lidé měli umět bavit i v těžkých chvílích a neměli by brát věci tak vážně. „Irové prochází v době recese těžkým obdobím a přesto se dokáží radovat z maličkostí a z toho, že jsou všichni zdraví a spolu,“ říká Regan.
Irové jsou pyšní na to, že jeden malý ostrov na západním pobřeží Evropy se čtyřmi a půl milióny obyvatel dokáže na chvíli zastavit a pobavit svět. „Náš národ každý rok přinutí spoustu lidí obléknout směšné klobouky, barvit jídlo i pití na zeleno nebo si malovat trojlístky na obličej,“ uvádí Regan s úsměvem.
Slavit se bude i v Česku
I Česko se o víkendu zbarví do zelena. Již po šestnácté pořádá v Praze irský přistěhovalec Frank Haughton tradiční hudební festival v duchu jeho rodné země. Pro návštěvníky bude na Staroměstském náměstí připravené pódium, kde vystoupí několik hudebních kapel.
Irské hospody pak nabídnou tradiční pokrmy například v podobě vařeného hovězího, mořských plodů a ryb. „Nejsme národem, který by byl známý pro své jídlo,“ svěřuje se Regan s tím, že jim jde hlavně o zábavu, která je spojena především s alkoholem.
Proudem poteče i zelené pivo, které má v Česku už sedmiletou tradici. To se ovšem bude čepovat i v klasických českých restauracích. „Zelené pivo nabízíme už čtvrtým rokem a určitě se těší čím dál tím větší oblibě,“ říká majitelka restaurace Na Michelské Taťána Venderová.
Sdílejte článek Další články z rubriky