Místo legendárního bufetu Automatu Koruna je libanonská restaurace. Za dobré jídlo si však připlatíte
S pasáží v dolní části Václavského náměstí byl nerozlučně spjat legendární bufet Automat Koruna, otevřený v roce 1931. Lidé sem chodili především na chlebíčky a proslulý jahodový koktejl. Místo jídelny „na stojáka“ zaniklé v 90. letech, se v současnosti pasáží line vůně exotického koření. Lidovou kuchyni bufetu Koruna vystřídala cizokrajná gastronomie libanonské restaurace El Emir. Její majitel Ramí Al Ajaš využil pro svůj luxusní podnik prostředí secesního paláce. „Líbila se nám především honosnost pasáže, která k naší restauraci patří,“ vysvětluje manažer podniku Petr Olbort.
Orientální pokrmy i výzdoba
Interiér s ozdobnými lustry, hedvábnými závěsy, vzorovanými tapetami a koberci vytváří autentickou orientální atmosféru. Libanonští kuchaři připravují nejrůznější jídla – od tradičního hummusu až po mořské plody. „Libanonská kuchyně je velmi pestrá a využívá mnoho surovin. Hlavně luštěniny, zeleninu a koření,“ vysvětluje Olbort.
Vzhledem k lokalitě podniku v centru Prahy je ale menu cenově náročné. To s názvem First touch, které nabízí ochutnávku několika pokrmů a hlavní chod, vyjde na 590 korun. „Arabské jídlo mi v restauraci El Emir chutná. Často si ho zde ale dopřát nemohu, je pro mě drahé,“ říká Syřanka Duha Alibrahim, která žije v Česku. Luxusní libanonská restaurace jen dokresluje nynější komfortní vzhled pasáže.