Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Jídla na štědrovečerní tabuli se mění podle chutí lidí.

Klobása se zelím a kachna. I tak může vypadat večeře na Štědrý den u našich sousedů

Blíží se Štědrý večer, kdy se na slavnostní tabuli většiny domácností objeví kapr. Tradice, která sahá v různé podobě až za hranice České republiky, se však nedodržuje všude. Zatímco dotazovaní Poláci a Slováci se snaží své zvyklosti zachovat, Rakušané dávají před kaprem přednost lahodnějším rybám a Němci zase preferují kachnu.

Ohořelé svíčky na adventním věnci nám napovídají, že se blíží Štědrý den. K němu kromě pohodové rodinné atmosféry a dárků patří také tradiční vánoční dobroty. Za hranicemi Česka si lidé pochutnávají na tolika štědrovečerních receptech, až je někdy těžké určit, který z nich je vlastně tím tradičním.

Smažený kapr je u zahraničních sousedů stále častěji nahrazován pokrmy, na kterých si lidé pochutnají více. „Za tradiční vánoční jídlo se tady považuje kapr, ale ten se v poslední době střídá s jinými rybami,“ tvrdí David Oberwinkler z Rakouska. Důvodem je podle něho lahodnější chut´ jiných druhů, třeba candáta nebo lososa.

Pro ty, kteří rybám příliš neholdují, mají sousedé řešení podobné jako v Česku. Na štědrovečerní tabuli se tak někde objevuje místo kapra také vepřový či kuřecí řízek v trojobalu. Kromě toho se v posledních letech stává populární také husa či kachna.

Někde se však za tradiční vánoční jídlo kapr vůbec nepovažuje. „Jinde se jí ryba, u nás v Bavorsku se za štědrovečerní hlavní chod považuje párek se zelím. Hodně rodin ale tuto zvyklost nedodržuje,“ vysvětluje Němec Mike Annau. Osobně dává přednost právě pečené kachně, protože by se podle svých slov na párek se zelím vůbec netěšil.

Tradice má přinést zdraví

Annau zároveň připouští, že tradiční jídlo v Německu již neexistuje. „Jednou jsme měli k večeři rybu, podruhé zase jen sýr,“ popisuje. Takový přístup by mu ale třeba v Polsku, kde má tradiční jídlo pro místní hlubší význam, neprošel. Poláci si totiž pochutnávají rovnou na dvanácti chodech, které symbolizují počet měsíců v roce nebo apoštoly. „Jídla se servírují naráz a každý postupně vše ochutná. Je to takový zvyk, který má přinést zdraví, štěstí a dlouhý život,“ říká Dominika Kurová z Polska.

Kromě polévky z červené řepy jsou součástí dvanácti chodů také pokrmy z fazolí, hub a zelí. Během večera nejedí jiné maso, než ryby a to v různých podobách. „Dáváme si sledě se smetanovou omáčkou a kapra na více způsobů – v aspiku, se zeleninou i smaženého,“ popisuje Kurová. Zároveň dodává, že některé rodiny už také nahrazují kapra jinými rybami.

Na stole nechybí ani dezerty, mezi ty tradiční patří nudle s mákem a rozinkami. V některých částech Polska se podává takzvaná kut´a, což je sladký pudink s mákem, cukrem, medem, pomerančovou kůrou a ořechy.

Hlubší smysl v jídle vidí i Slováci. Těm přináší zdraví zase sladké oplatky máčené v medu, ke kterým lidé přikusují česnek. „Je to tradice a my ji dodržujeme každý rok,“ říká Lucie Kusá ze Slovenska. Více než na oplatky se však Kusá těší na polévku. Takzvaná kapustnice nahrazuje naší rybí polévku a je obdobou české zelňačky.

 


Šarlota Vilímková
Šarlota Vilímková
Ráda bych procestovala celý svět, poznala zajímavé lidi, vyzkoušela všechno, co mi život nabídne. A o tom psala - o lidech, místech, věcech a událostech kolem sebe! Na prvním stupni základní školy jsme psali slohovou práci o tom, jak a kde vidíme sami sebe za dvacet let. Já byla novinářka v New Yorku (nemalé ambice na desetiletou slečnu). O devět let později, po dokončení střední školy, která mě nebavila, jsem se měla rozhodnout co dál. Náhodou jsem vyhrabala starý cár papíru z šuplíku a přečetla si svou desetiletou vizi. Pousmála jsem se nad tím a ve stejný den se mi dostal do rukou letáček Vyšší odborné školy publicistiky. Dnes studuji žurnalistiku a píši pro Generaci 20. Díky mému dětskému snu jsem se dostala na tu správnou cestu, která mě opravdu baví, a i když neskončí třeba v New Yorku, tak mám pocit, že za to stojí.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.