Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Francouzské víno pomáhají vyrábět i Češi

Končí babí léto a s ním i jedna z tradic ve Francii – vinobraní, neboli vendange. Pro vinaře je to jedno z nejrušnějších období v roce. Sklizeň začíná v polovině srpna na jihu země a pokračuje směrem na sever, kde se poslední hrozny sbírají na konci října. Výsledný produkt není jenom o chuti, barvě a vůni, ale také o práci sběračů na vinohradech.

Při českých slavnostech vinobraní se lidé baví doprovodnými programy jako je folklórní hudba nebo trhy a ve většině případů je ve středu zájmu burčák. Ve Francii jde při slavnostech zejména o proces výroby vína. Turisté jsou provedeni po vinohradech, na kterých můžou vidět sběr hroznů, potom shlédnou samotnou výrobu nápoje z vinné révy – presování a kvašení. Prohlídka končí ve sklípcích, kde se vína degustují.

Některé vinné oblasti ve Francii používají pro sklizeň hroznů stroje místo ruční práce. Ve vesnici Chavot – Courcourt tomu tak ale není a nikdy nejspíš ani nebude. „Nemůžeme nahradit sběrače stroji, protože potřebujeme stříhat celé hrozny a stroj by je rozmačkal už při sběru,“ říká vinař z oblasti Champagne Jacques Tissier (53).

Za výrobou vína se však skrývá mnoho práce, na které se podílí brigádníci, mimo jiné i z Česka. Markéta Charvátová (20) jela do oblasti Champagne do vesnice Chavot – Courcourt jako sběračka. Letos se do Francie podívala podruhé.

Během pauz si brigádníci dají skleničku

Doprava na místo je v režii sběračů, potom už se o ně stará majitel vinice, na které pracují. Do práce brigádníci jezdí společně v dodávce každý den v sedm hodin ráno. „Celý den jsme byli skloněni k hroznům, ale každé dvě hodiny jsme měli desetiminutovou pauzu,“ vypráví Charvátová.

Křest nováčků zahajuje majitel vinice Jacques Tissier (vlevo). Zdroj: Markéta Charvátová

Křest nováčků zahajuje majitel vinice Jacques Tissier (vlevo).
Zdroj: Markéta Charvátová

Denní řád pokračuje obědem, na kterou je vymezena hodinová přestávka. Polední jídlo je o čtyřech chodech – jak je pro Francouze typické. Práce na vinici končí kolem šesté. Podle Charvátové na tom bylo největší výhodou to, že si mohli dát během pauz i sklenku vína nebo šampaňského.

Za jedenáct dní práce si Charvátová vydělala 775 euro, což je v přepočtu přibližně 19 tisíc korun. Za pobyt a stravu majitel vinice denně strhával 13 euro a za dopravu za celých jedenáct dní 50 euro. Cesta autem na vinice trvala kolem deseti minut, ale dva dny strávili v autě hodinu.

Sklizeň končí křtem a slavnostní večeří

Sbírání hroznů je však jedna z prací, ve které nerozhoduje věk, ale výkonnost. „Letos se mnou pracoval ve skupině pán, kterému bylo přes osmdesát let a byl stejně dobrý jako my, ne-li lepší“, potvrzuje Charvátová.

Brigádníky čeká ke konci vinobraní na vesnici Chavot – Courcourt i zábava. Ti, kteří jsou na něm úplně poprvé, čeká poslední den křest. Ten probíhá tak, že je v oblečení položí na zem a mazáci ve sbírání vína na ně vymačkávají hrozny. Druhým způsobem je hodit nováčky do kádě plné révy, ve které se pořádně vykoupou. K závěrečnému večeru celého vinobraní patří i slavnostní večere, francouzsky cochelet, s aperitivem a několika chody.


Tereza Yasmina Abazid
Tereza Yasmina Abazid
V Generaci 20 jsem začínala ve školním roce 2013/2014 na pozici redaktorky. Psaní mě baví odmala. Dále mezi mé zájmy patří filmy, móda, historie a především ruská literatura. Ve volném čase se věnuji tanci a kreslení.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.