Francouzské víno pomáhají vyrábět i Češi
Při českých slavnostech vinobraní se lidé baví doprovodnými programy jako je folklórní hudba nebo trhy a ve většině případů je ve středu zájmu burčák. Ve Francii jde při slavnostech zejména o proces výroby vína. Turisté jsou provedeni po vinohradech, na kterých můžou vidět sběr hroznů, potom shlédnou samotnou výrobu nápoje z vinné révy – presování a kvašení. Prohlídka končí ve sklípcích, kde se vína degustují.
Některé vinné oblasti ve Francii používají pro sklizeň hroznů stroje místo ruční práce. Ve vesnici Chavot – Courcourt tomu tak ale není a nikdy nejspíš ani nebude. „Nemůžeme nahradit sběrače stroji, protože potřebujeme stříhat celé hrozny a stroj by je rozmačkal už při sběru,“ říká vinař z oblasti Champagne Jacques Tissier (53).
Za výrobou vína se však skrývá mnoho práce, na které se podílí brigádníci, mimo jiné i z Česka. Markéta Charvátová (20) jela do oblasti Champagne do vesnice Chavot – Courcourt jako sběračka. Letos se do Francie podívala podruhé.
Během pauz si brigádníci dají skleničku
Doprava na místo je v režii sběračů, potom už se o ně stará majitel vinice, na které pracují. Do práce brigádníci jezdí společně v dodávce každý den v sedm hodin ráno. „Celý den jsme byli skloněni k hroznům, ale každé dvě hodiny jsme měli desetiminutovou pauzu,“ vypráví Charvátová.
Denní řád pokračuje obědem, na kterou je vymezena hodinová přestávka. Polední jídlo je o čtyřech chodech – jak je pro Francouze typické. Práce na vinici končí kolem šesté. Podle Charvátové na tom bylo největší výhodou to, že si mohli dát během pauz i sklenku vína nebo šampaňského.
Za jedenáct dní práce si Charvátová vydělala 775 euro, což je v přepočtu přibližně 19 tisíc korun. Za pobyt a stravu majitel vinice denně strhával 13 euro a za dopravu za celých jedenáct dní 50 euro. Cesta autem na vinice trvala kolem deseti minut, ale dva dny strávili v autě hodinu.
Sklizeň končí křtem a slavnostní večeří
Sbírání hroznů je však jedna z prací, ve které nerozhoduje věk, ale výkonnost. „Letos se mnou pracoval ve skupině pán, kterému bylo přes osmdesát let a byl stejně dobrý jako my, ne-li lepší“, potvrzuje Charvátová.
Brigádníky čeká ke konci vinobraní na vesnici Chavot – Courcourt i zábava. Ti, kteří jsou na něm úplně poprvé, čeká poslední den křest. Ten probíhá tak, že je v oblečení položí na zem a mazáci ve sbírání vína na ně vymačkávají hrozny. Druhým způsobem je hodit nováčky do kádě plné révy, ve které se pořádně vykoupou. K závěrečnému večeru celého vinobraní patří i slavnostní večere, francouzsky cochelet, s aperitivem a několika chody.