Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Češi jednou za rok vymění Moravu za Rakousko. Ve Wachau můžou ochutnat stovky vín

Vinice v rakouském Wachau se otevírají pro veřejnost. O víkendu čtvrtého a pátého května bude možné navštívit více než sto vinařství v jedné z nejlepších oblastí celého Rakouska. Do té se každoročně vydává i množství Čechů, kteří si pochvalují přiměřenou cenu za lístek i to, že je oblast blízko Česka.

Wachau je oblíbeným cílem českých turistů, kteří každý rok spojí ochutnávání vín s panoramatickými procházkami podél Dunaje. Oblast leží jen hodinu cesty autem od českých hranic. Jedním z pravidelných návštěvníků je i student Petr Musílek (25), který plánuje navštívit slavné rakouské vinice i letos. „Podle mě je to dobrá příležitost, jak ochutnat nejrůznější vína a neplácnout se přitom přes kapsu. V Česku se sice konají různé degustace, ale bývají drahé a mnohdy nabízejí omezený počet vín. Tady zaplatíme 25 eur a můžeme ochutnávat nové ročníky celý víkend,“ vysvětluje Musílek, který je nadšencem do bílého vína.

Lístky a Steinfeder Night
Lístek na degustaci lze zakoupit v jakémkoliv vinařství ve Wachau, které se akce účastní. V ceně je i autobusová a vlaková doprava mezi městy Melk a Krems. Zároveň je možné zdarma využít převoz přes Dunaj, a to jak pro cyklisty, tak pro auta. V ceně ale není takzvaná Steinfeder Night, která se koná v sobotu 4. května na zámečku Schloss Spitz. Během této akce pokračuje degustace vín, zatímco jsou návštěvníkům servírovány teplé i studené pokrmy. Vstupenka na doprovodnou akci stojí patnáct eur. Ubytování je možné jak v některých vinařstvích, tak i v několika penzionech ve Wachau. Ty sice nabízejí romantické výhledy na vinice, ale bývají dražší, proto se vyplatí ubytovat se v přilehlých městech jako například v Melku nebo v Kremsu.

Degustovat mohou i cyklisté

Podle Musílka je výhodou i to, že na rozdíl od degustací vín zWachau, jež se konají  v Česku, není zavřený v budově, ale může si užívat pěkné krajiny v Dunajském údolí. Každý rok si tak s kamarády berou i svá kola. V Rakousku mají cyklisté povoleno nadýchat až 0,8 promile alkoholu. „Cyklistů tam bývá opravdu hodně. Vybízí k tomu nejen krásná příroda, kterou si může člověk užívat ze sedla, ale i větší vzdálenost mezi některými vinařstvími. Tedy pokud se člověk nerozhodne projít všechna postupně. To by ale skončil s degustací hodně rychle,“ říká Musílek. Tím naráží na fakt, že Wachau je doslova plné vinic a majitelé bojují o každý kousek plochy. Víno z hroznů vypěstovaných za hranicemi oblasti už totiž nesmí nést značku Wachau. Metr čtvereční tak může mít hodnotu i přes sto tisíc eur. To je dané i tím, že zdejší vína jsou oblíbená lidmi z celého světa.

Mezi nadšence do rakouských vín se počítá i Mariana Králová (31). Ta letos s přítelem navštíví Wachau již počtvrté. Kola ale nechávají doma. „Nechci se pořád hlídat, abych nepřekročila povolenou hladinu alkoholu v krvi. Proto využíváme zdejších autobusů. Přeprava v nich je v ceně lístku,“ vysvětluje Králová. Říká, že pro velký počet vinic a ochutnaných vín je velmi snadné ztratit kontrolu nad množstvím vypitého alkoholu. Každé vinařství nabízí k ochutnávce většinou kolem deseti druhů vín a i přesto, že obsluha nalévá jen malé dávky, lze dohromady vypít i několik deci vína. „A to je jenom jedno vinařství. My jich navštívíme hned několik, včetně Domäne Wachau, které nabízí k ochutnávce přibližně 30 lahví. Samozřejmě neochutnáme všechny, vybíráme si jen určité druhy,“ říká Králová.

Restaurace jsou drahé

Při takové porci ochutnávek je důležité pravidelně jíst. „To je ale asi největší problém, protože při ochutnávkách nabízí jen suché pečivo. Člověk tak musí do restaurací, které obzvlášt´ v okolí vinic bývají i na Rakousko předražené a ceny za jídlo běžně překračují 30 eur,“ přiznává Králová. Zároveň ale dodává, že podél Dunaje bývají ohniště, na kterých prodavači pečou pstruhy a makrely. Ty pak prodávají za osm až deset euro. Degustování vína je tak podle Králové nejlepší spojit s procházkami po břehu Dunaje, během nichž se člověk nají a hlavně dostatečně vystřízliví. 


Jiří Charvát
Jiří Charvát
Jsem studentem třetího ročníku na Vyšší odborné škole publicistiky a zároveň třetí semestr působím jako redaktor studentského magazínu Generace 20.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.