Štítek: is_archive

Restaurace bojují proti plýtvání. Zákazníci v nich mohou ušetřit stovky korun měsíčně
Vzhledem k enormnímu plýtvání jídlem se některé restaurace rozhodly nabídnout svůj sortiment před zavírací dobou se slevou. Průměrný Evropan totiž podle průzkumu Organizace pro výživu a zemědělství vyhodí 96 kilogramů potravin za rok. Zvýhodněná nabídka navíc může Čechům pomoci ušetřit stovky korun měsíčně.

Mladý podnikatel Nguyen: Mým největším úspěchem bude naprostá důvěra v zaměstnance
David Nguyen (23) již od malička věděl, že chce podnikat. Před třemi lety se v jeho hlavě zrodil nápad založit si vlastní vietnamskou restauraci. I přes pandemickou situaci se svého snu letos v zimě dočkal a od té doby šéfuje vlastnímu podniku v centru Pardubic.

Restauratérka Vlčková: Se zákazníky si popovídáme víc než před pandemií
V žilách jí místo krve koluje pivo, ve kterém se opravdu vyzná. Alžběta Vlčková (27) si v roce 2016 otevřela se starším bratrem Adamem (30) pivní bistro s názvem Pivstro. Plzeňský podnik si našel oblibu u zákazníků, kteří ho během pandemie koronaviru podporují pravidelnými objednávkami přes okýnko a rozvoz. Přesto Vlčkové klesly příjmy o sedmdesát procent.

Po psích salonech a hobbymarketech došlo i na hospody. Národ pivařů obsazuje zahrádky
GLOSA: Dvouměsíční sen nedočkavých českých restauratérů a štamgastů se naplnil. Od pondělí si lidé dají pivo nebo jídlo na zahrádkách svých oblíbených hospod. Provozní ani netrvají na vládou nařízeném nošení roušek mezi sousty a loky, takže radost z otevření podniků může hostům zkazit snad jen počasí.

Netradiční místa na rande v centru Prahy
Jak strávit příjemný den s partnerem v metropoli a nemačkat se mezi turisty? Redaktoři Generace 20 se vydali do pražských ulic a nabízí vám návod, jak strávit netradiční den ve dvou.

Restaurace zůstanou i nadále nekuřácké. Oddělené místnosti by podle majitelů stejně vyšly draho
Poslanci chtějí zmírnit protikuřácký zákon. Novela by v restauracích umožnila zřídit kuřácké prostory, menší hospody by se opět mohly stát kuřáckými. Podnikatelům se ale do budování oddělených místností pro kuřáky příliš nechce. Stály by je moc peněz.

Měsíc od zákazu kouření: podniky těží ze zahrádek, majitelé se však obávají zimy
Uběhl měsíc, kdy vzešel v platnost protikuřácký zákon, který znamená úplný zákaz kouření v tuzemských restauracích. Kuřáci v letních dnech využívají posezení na zahrádkách. Provozovatelé se však nejvíce bojí ochlazení, protože lidé budou muset chodit kouřit ven v zimě.

Arabská kuchyně není pouze kebab ze stánku
Na rychlá občerstvení prodávající minutky inspirované Blízkým východem se dá v České republice narazit skoro v každé rušnější ulici. Málo kdo už ale ví, že skutečná arabská gastronomie je složitý rituál plný společenských pravidel a na opravdu hodnotné jídlo si musí kuchař zajistit mnoho druhů koření a kvalitní suroviny.

ANKETA: Jak lidé v cizině vnímají po letech zákaz kouření v restauracích?
Úplný nebo částečný zákaz kouření v restauracích se momentálně týká téměř všech zemí Evropské unie. Nekuřáci jsou rádi za nezapáchající oblečení. Ti druzí si sice musí zapálit venku, v omezení ale vidí i pozitiva.

Spropitné může tvořit až polovinu výplaty číšníka
Muži se občas i předhánějí v tom, kdo dá vyšší „dýško“, v případě, že je obsluhuje servírka. U pánské obsluhy má na výši spropitného vliv hlavně profesionalita a ochota poradit. Spropitné je nedílnou součástí jejich výplaty, někdy dosahuje až padesáti procent.