Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Po tréninku si dám dvojku bílého. Padnu do postele a zaspím tak hlad, říká boxerka

Jídelníček a s ním související i psychická pohoda jsou v ringu asi dva nejdůležitější faktory. Pětadvacetiletá amatérská boxerka Lenka Kardová hájící barvy Budějovického Samsonu závodí ve váhové skupině do 54 kilogramů. Při shazování kil před zápasem používá své metody – po náročném tréninku a sklence bílého usne a zaspí tak chuť na jídlo, které si den před zápasem nemůže dovolit.

Boxujete v kategorii do 54 kilogramů. Jak těžké je udržovat si takovou stabilní váhu?
Je to různé. Já osobně s tím příliš problémy nemám. Například před loňským mistrovství světa v Koreji jsem si to udržovala stabilně již tři měsíce před tím. Ale někdy mi to o kilo, maximálně dvě ulítne nahoru. Ale znám i boxery, kteří přiberou třeba pět až sedm kilogramů. To už je horší.

Lenka Kardová

Amatérskému boxu se věnuje pět let, je trojnásobná mistryně České republiky a účastnice mistrovství světa 2014 v Jižní Koreji v Jeju.

Amatérský box od profesionálního se na první pohled liší tím, že amatérky mají dres a helmu. Profesionálky nemají helmu a boxují v kraťasech a vrchním dílu – lambádě. Amatérský box je olympijský sport a striktně se dodržuje počet kol v ringu – u žen 4x 2 minuty a u mužů 3x 3 minuty. U profesionálů je počet kol úměrný důležitosti zápasu – maximálně však 12 kol.

Shazujete dvě kila dlouho?
Teď už ani ne. Boxuju již pět let a naučila jsem se, jak pracuje moje tělo a za jak dlouho jsem schopná se dostat zpět do své váhy. To kilo a půl klidně udělám na vodě.

Co to znamená?
Že jdu na trénink, hodně se navleču, a když skončím a vlezu na váhu, tak je kilo a půl dole. Večer před spaním se nenapiju a ráno při vážení před zápasem jsem úplně v klidu ve své váze. Nebo když to opravdu nemůžu vydržet, tak si dám dvě dvojky bílého a jak je tělo unavené, tak to rychle cítím v krvi, padnu do postele a hlad a žízeň zaspím.

Není to pro tělo příliš drastické?
Samozřejmě, že je, ale žádný vrcholový sport není zdravý. Když nemám před zápasem, tak po tréninku normálně piju a jím. Nicméně teď bych se chtěla dostat o ještě o váhovou kategorii níž, tedy do 51 kilogramů.

Protože je to olympijská váha?
Ano přesně tak a stejně jako snem jiných sportovců je dostat se na olympiádu, tak takový sen mám i já. Uvidíme, jestli to vyjde.

Když zhubnete ještě tři kila, nebudete příliš slabá?
Myslím si, že ne, protože už jsem se dvakrát do této kategorie dostala, ale vždy přiberu. Proto jsem začala spolupracovat i s výživovým poradcem, kterého jsem do teď nepotřebovala. Začal mi psát podrobný jídelníček, který budu striktně dodržovat

Jak je náročné na psychiku, když chodíte kolem dobrého jídla, ale nesmíte si ho dát?
Myslím si, že v boxu je na prvním místě právě ta hlava. Být psychicky v pohodě – v tom mi pomůže i nový systém stravování. Jednou za čtrnáct dní mám totiž napsané v jídelníčku takzvané prasečí dny, kdy můžu sníst, co mě napadne.

Nepřiberete?
Ne, protože jinak stále dodržuji, co smím konzumovat a co ne. Z dodržování přísného jídelníčku mám už hodně stažený žaludek, takže i když máte chuť na sladké, tak toho stejně nesníte tolik. Navíc tělo přijme jenom potřebné a zbytek vyloučí. Myslím, že to je dobrá strategie, které věřím a budu si tak moct zaboxovat olympijskou kvalifikaci a třeba se podívám i na samotné hry pro pěti kruhy.


Vojtěch Novotný
Vojtěch Novotný
Od malička jsem měl úplně jiné sny, než psát články a studovat obor Autorská žurnalistika. Občas se ale stává, že se život zapomene zeptat. Sny, až na jeden, už nesním. To, že v letním semestru 2014 píšu do domácí rubriky pro Generaci20, je taková malá výhra. Ve volném čase nejraději spím a sním o svých snech.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.