Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Na lyže vyrazili už v listopadu. Mokrý sníh a bláto návštěvníkům Monínce nevadí

V lyžařském areálu Monínec, který se nachází 80 kilometrů jižně od Prahy, už na sjezdovce leží první sníh. Ten si přijelo v sobotu 17. listopadu vyzkoušet kolem 270 návštěvníků. Nedočkavce neodrazuje ani zápach chlóru a mokrý sníh, který se při teplotách nad nulou mísí s bahnem.

Kolem sjezdovky na Monínci se zelená tráva a teploměr ukazuje dva stupně nad nulou. Přesto se na 600 metrů dlouhé trati lyžuje. „Nevadí mi, že je to jen krátká sjezdovka, na rozježdění po létě to bohatě stačí,“ myslí si Jiří Pech z Plzně (23). Vlek se na Monínci, položeném 724 metrů nad mořem, spustil už 17. listopadu. Jde o jediné středisko v České republice s technologií, která dovoluje zasněžovat sjezdovku i při teplotách nad nulou.

„Zařízení tvoří sníh, který se podobá suchému ledu. Na chladícím válci se tvoří ledová krusta, která se pak v mlýnku drtí a následně rozprašuje po sjezdovce,“vysvětluje majitel tamní lyžařské školy Aleš Mach (39). Tento umělý sníh má teplotu mínus 5 stupňů, vytváří si tak vlastní chlazení a taje velmi pomalu.

U sjezdovky je cítit chlór

Jeden z tatínků se naklání ke svému dítěti a říká: „Mám pocit, jako bych byl v myčce na nádobí. Přesně takhle to smrdí, když ji vyklízím.“ Podle Macha je důvodem, proč lidé cítí chemikálie, čištění vody, ze které se sníh vyrábí. „Zařízení na výrobu sněhu je velice citlivé na nečistoty. V jiných střediscích se proto běžně bere voda na zasněžování z vodovodního potrubí. Ale Monínec vyrábí sníh z vody z blízkého rybníka. Ta se musí pečlivě mechanicky filtrovat i chemicky čistit,“ vysvětluje Mach a doufá, že co nejdříve zaprší. Až se totiž začne zasněžovat celá sjezdovka, nemusela by jim voda stačit. Zatím ale podle Macha bezprostředně nehrozí, že by nebylo sníh z čeho vyrábět.

Zbytek 1200 metrů dlouhé sjezdovky zatím zůstává nezasněžený. Zdroj: Denisa Bartůňková

Ten sice drží na trati i v plusových teplotách, k jeho kvalitě ale musí být návštěvníci velmi shovívaví. „Dneska je sníh opravdu hodně mokrý a těžký. Byli jsme tu i minulý týden a to byl daleko lepší,“ podotýká Petra Kujanová z Berouna (37) a drží své dítě, aby na lyžích neupadlo. Už tak má svoji kombinézu celou promáčenou. I přesto se št´astně usmívá a snaží se své matce vysmeknout, aby mohlo pokračovat v jízdě. 

Nadšenci až z Krkonoš

Právě rodiny s dětmi jsou nejčastějšími návštěvníky této středočeské sjezdovky. Děti, které se už nemohly dočkat, si sníh vyloženě užívají. Koulují se na sjezdovce, aniž by jim vadilo, že ze sněhu je už spíš směs ledu a bláta. Nepříjemný zápach chlóru ani napůl roztátá břečka nadšené lyžaře neodrazují. První sníh je láká i z velké dálky. „U nás v Krkonoších ještě nezačali sjezdovky zasněžovat. Měli jsme kolem Monínce cestu, tak jsme se rozhodli užít si první lyžovačku tady,“ říká jeden z návštěvníků. V předsezóně dají lidé za 550 metrů dlouhé svezení na Monínci 485 korun. Hlavní sezóna začne 22. prosince.


Denisa Bartůňková
Denisa Bartůňková
Na VOŠPu jsem se úspěšně probojovala do třetího ročníku a v Generaci 20 působím již čtyři semestry. Prošla jsem sportovní, kulturní a domácí rubrikou. Nyní jsem dostala příležitost vyzkoušet si roli šéfredaktorky. Když si chci vyčistit hlavu, ráda se vydám do přírody nebo sportovat.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.