Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Zhubnu v dubnu

„Jak nejlépe zhubnout? Deset osvědčených dietních receptů.“ Těmito titulky nás po Vánocích bombardují snad všechny lifestylové rubriky. Leden je přitom jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce, čemuž nasvědčuje i statistika sebevražednosti. Proto je novým heslem Generace 20 „obalte si nervy“.

Je přirozené, že touhou většiny žen i některých mužů je po svátcích co nejdříve ztratit kila nabytá o slavnostním hodování. Začít s tím však ihned s novým rokem je velká chyba.

Leden je totiž pro každého člověka především měsícem stresu. Důchodci mají deprese z mrazivého počasí, ve kterém nemohou bezpečně z domu ani na krok. Zaměstnaní lidé si zase musí ztěžka zvykat na náročnou pracovní rutinu po svátečním volnu. No a studenty čeká vyčerpávající zkouškové období.

Hubnutí představuje pro organismus velkou zátěž, která se projevuje především ztrátou energie. Tělo je navíc naprogramováno tak, aby si v zimě udržovalo větší tukové zásoby, proto je každá dieta o to méně účinná.

Na stres je naopak nejlepší obalit si nervy tukem. Australští vědci již před čtyřmi lety dokázali, že mnoho lidí účinně léčí své deprese čokoládou. Cukr sám o sobě tlumí produkci stresových hormonů.

Proto odložte veškeré diety na jaro, na zkoušku si přibalte tabulku čokolády a pro inspiraci si ještě opište níže uvedený recept na výborný a jednoduchý dort.

Písecký dort

Ingredience:

Písecký dort, Foto: Vendula Burešová

5 vajec

5 lžic cukru

5 lžic polohrubé mouky

2 smetany ke šlehání

2 sáčky vanilkového cukru

2 sáčky červené želatiny

1/4 l jahodové nebo malinové št´ávy nebo džusu

kyselý džem nebo marmeláda

jahody nebo jiné ovoce na ozdobení

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a poté přimícháváme mouku a sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (můžeme použít i pečicí papír). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Korpus necháme vychladnout.

Želé vyrobíme podle návodu na sáčku, ale použijeme jen poloviční množství tekutiny (džus nebo št´áva). Necháme vychladnout a posléze želé nastrouháme na jemném struhadle.

Šlehačky ušleháme s vanilkovým cukrem. Do šlehačky jemně vmícháme nastrouhané želé.

Korpus potřeme džemem nebo marmeládou, navršíme šlehačkový krém a v závěru ozdobíme jahodami.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.