Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Restaurace bojují proti plýtvání. Zákazníci v nich mohou ušetřit stovky korun měsíčně

Vzhledem k enormnímu plýtvání jídlem se některé restaurace rozhodly nabídnout svůj sortiment před zavírací dobou se slevou. Průměrný Evropan totiž podle průzkumu Organizace pro výživu a zemědělství vyhodí 96 kilogramů potravin za rok. Zvýhodněná nabídka navíc může Čechům pomoci ušetřit stovky korun měsíčně.

Kvůli zdražování energií a potravin musela studentka Kristýna Domečková (21) začít hledat cestu, jak na potravinách ušetřit. Díky kamarádce se dozvěděla o speciálních akcích na potraviny, které nabízejí některé prodejny před zavírací dobou. „Zhruba třikrát týdně si kupuji večeři v restauracích, které nabízejí zlevněné jídlo. Seženu zde výživnou večeři, a navíc s padesáti procentní slevou,“ vysvětluje. Mimo to, že díky výhodnější nabídce nemusí ztrácet čas vařením, také oceňuje, že svým nákupem restauracím pomáhá v boji proti plýtvání.

Mezi podniky, které usilují o snížení objemu vyhozeného jídla, patří například Dhaba Beas, Starbucks, Paul, Ovocný Světozor nebo Sushi Time. Zákazníci mohou zároveň využít například aplikaci Nesnězeno, prostřednictvím které podniky prodávají zlevněné potraviny z daného dne nebo jídlo, kterému se blíží datum expirace. 

Studentka Terezie Čapková (20) do jednoho z podniků nabízejícího zlevněné jídlo zavítala poprvé před několika měsíci. Svou zkušenost hodnotí velmi pozitivně. „Objednávala jsem si z kavárny Starbucks, sortiment byl v pořádku a za mnohem lepší cenu,“ konstatuje. 

Boj proti plýtvání podpořila aplikace

Právě vlivem narůstajících cen potravin platforma Nesnězeno v posledních měsících získává velký ohlas. „Nárůst nových stažení vzrostl zhruba o 150 procent oproti předchozím měsícům. Zákazník tak může ušetřit stovky až nižší tisíce korun za měsíc,“ konstatuje zakladatel aplikace Jakub Henni. 

Lidé by se podle zakladatelky farmářských trhů Hany Michopulu neměli bát rizika, že by večer jídlo už nebylo čerstvé. „Personál restaurací je několikrát denně vystaven kontrole kvality potravin a rozhodování, co je ještě dobré a co už ne. Takže se nebojím, že by neuměli rozlišit, jaké jídlo mohou před zavíračkou ještě prodat,“ vysvětluje.

Výzkum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy uvádí, že Česko vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok. Z toho tvoří 59 procent potraviny, které mohly být při vhodném zacházení využity, nikoli vyhozeny. „Restaurace mají velký podíl na plýtvání zdroji. Některé z nich se proto rozhodují, kdy je jídlo opravdu nutně potřeba vyhazovat, a kdy ne. Zároveň se snaží změnit svůj způsob myšlení nad vyhazováním potravin a jejich plýtvání tak trvale snížit,“ dodává Michopulu. 


Tereza Šimurdová
Tereza Šimurdová
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Ve volném čase ráda píšu nebo objevuji nová místa po Praze. Miluji večery u sklenky vína se zapálenou svíčkou a dobrou knihou.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.