Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Příprava kávy alternativním způsobem může být i pěkná podívaná

Vedle tradičního espressa nabízejí kavárníci běžně už i kávy připravené pomocí speciálních nádob, filtrů či varných baněk. K vidění byly podobné alternativní přípravy káv na festivalu Barista roku, který se konal 7. a 8. dubna v prostorách galerie Pragovka.

Jedním z nejstarších způsobů přípravy je takzvaný kávový sifon, dnes nazývaný také vakuum pot. V Česku se tato technika stává populární až v posledních letech. „Díky ní je chut´ kávy jemnější a lahodnější než u espressa. A je to i hezká podívaná. Výroba kávy vypadá jako středověká alchymie,“ říká IT specialista a milovník kávy Kirill Putrik (23).

Vakuový přístroj, skládající se ze dvou skleněných baněk, vyvinuli v roce 1841 v Berlíně. Kvůli křehkosti skla však tehdy neobstál. Až rok 1915 byl v tomto směru přelomovým. Vzniklo sklo odolné vysokým teplotám, následující století se přístroj zdokonaloval zejména v Japonsku a USA. Káva v tomto přístroji vzniká tak, že se pomalým zahřátím voda dostane do horní nádobky, kde dojde k samotné extrakci kávy. Postupným chladnutím proteče vylouhovaná káva zpět do baňky.  

Například pražská kavárna Momoichi využívá k této přípravě kávy americký přístroj zvaný Steampunk. Funguje na stejném principu jako vakuum pot s tím rozdílem, že je plně elektronický. Stroj mají v kavárně už druhým rokem, ale v České republice jsou zatím pořád jediní, kdo Steampunk vlastní. „Tato neobvyklá technika přípravy kávy lidi přitahuje,“ říká baristka kavárny Olga Vostráková (22). Nevýhodou je, že případná porucha se řeší složitě. Kvůli opravě by stroj musel až do USA.

Někteří upřednostní klasiku

Alternativní příprava pomocí aeropressu
Aeropress vyvinul americký vynálezce Alan Adler v roce 2005. Přístroj funguje na principu protlačování extrahované kávy přes papírový filtr. Do sítka aeropressu se vloží filtr, který se propláchne horkou vodou. Poté se nasype namletá káva a po dobu 5 až 10 sekund míchá proti víru vody. Nasadí se píst a rovnoměrně stlačuje dolů.

Jako další metody přípravy nabízí kavárny filtrovanou kávu z chemexu či aeropressu. „Podobné alternativní přípravy jsou v oblibě hlavně u mladých lidí a u těch, kteří si přišli do kavárny posedět na delší dobu,“ říká majitel kavárny ve Vršovicích Taras Burakov (42). Zákazníci této kavárny však dávají přednost nápojům na bázi espressa. „Vždycky si dávám v kavárnách espresso nebo doppio. Káva má výraznou chut´ a je mnohem rychlejší na přípravu,“ říká zákazník Miroslav Musil (39). Nemusí tak čekat, než se káva přelije do několika džbánků a sklenic, jako je tomu u alternativní přípravy.

Většina podniků nabízí nové způsoby vaření kávy jako možnou variantu těm, kteří chtějí zkusit něco jiného než běžné espresso. Například kavárna v Doksech U pana Theodora nabízí filtrované kávy připravované pomocí dripu a chemexu jako základní a espresso jako doplněk. Je naopak i řada kaváren, kde žádné podobné novinky nevedou. „Nenabízíme je, protože o ně není zatím zájem. Bohužel se do Kladna kultura pití kávy dostává pomaleji. Teprve minulý rok se nám povedlo obeznámit lidi s tím, že espresso není obrovský hrnek, ale šálek s desítkami mililitrů nápoje,“ popisuje majitel kladenské kavárny Owl Coffee Alexey Fedorov (32).


Anna Lacinnikova
Anna Lacinnikova
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Studuji zaměření Autorská žurnalistika a v Generaci 20 působím třetí semestr. Ve volném čase ráda čtu a sleduji akční filmy od Marvel Studios.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.