Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Nová „superpotravina” není pro každého. Přemíra umělých vitamínů může tělu uškodit

Dát si k snídani, obědu i k večeři pouze koktejl stejně jako kosmonauti, může nyní každý člověk. Mana – takzvaná potravina budoucnosti obsahuje v jisté formě vše, co by měl člověk stravou přijmout. Problémem je však její tekutá konzistence a uměle vytvořené vitamíny. Ty totiž není lidské tělo schopno využít tak dobře, jako jejich přírodní zdroje.

Z touhy po jídle, o kterém by sám do detailu věděl, z čeho se skládá, vyvinul podnikatel Jakub Krejčík společně s chemikem Markem Humplem potravinu zvanou Mana, která nese název po bájném biblickém jídle. „Cílem vytvoření bylo, aby každý, kdo chce, dostal za co nejméně peněz co nejvíce a s co nejmenší námahou,” popisuje cíle svého podnikání se stravou Krejčík. Nejprve testoval účinky sám na sobě a na zájemcích z rodiny a přátel. „Já konzumuji Manu v poměru 80 % ku klasickému jídlu,” říká.

Už tak častá konzumace jako u Krejčíka by však podle nutričních terapeutů mohla způsobit zdravotní problémy. Prášek smíchaný s olejem a vodou sice obsahuje veškeré složky vyvážené stravy, nicméně konzistence nápoje je ve velké míře nevhodná. „Tekutá strava není pro tělo přirozená a nahradit jí všechna denní jídla je podle mého názoru pro naše tělo nebezpečné. Střevo potřebuje pevnou stravu, aby dobře fungovalo, zuby potřebují kousat,” vysvětluje nutriční terapeutka Michala Mikulášková.

Člověk je všežravec

Mana je připravená během minuty jednoduchým promícháním, což ji dělá jedním z možných jídel vhodných na dlouhé cesty do přírody, kde není k dispozici jakákoli jiná forma stravy. V ostatních případech je však jen jistou formou rychlého chodu bez chuti. „Je hodně krémovitá a sytá. Já osobně bych ji určitě nedokázal konzumovat stále kvůli velkému výběru jídla, který je v dnešní době k dispozici,” komentuje svoji zkušenost Lukáš Zrust, který Manu testoval v rámci své práce pro fitness magazín.

Podobný názor má také výživová poradkyně Marcela Procházková. „Člověk je rozený všežravec a není dobré se ve stravování držet jednoho extrému,” konstatuje. Největší potíže by mohly způsobit především uměle vytvořené vitamíny, které není schopno naše tělo vstřebávat tak dobře, jako v jejich přirozené formě „Konzumovat tento nápoj by měla být krátkodobá záležitost, chápaná jako detoxikace nebo jakási úleva trávicímu ústrojí,” říká.

Dále zmiňuje, že před začátkem užívání stojí za úvahu konzultace s odborníkem. Pro všechny totiž nemusí být Mana správná volba. „Každý člověk má jiné nároky na stravování. Od dětí, přes lidi s velkým stresem, sportovce až po starší jedince,” dodává Procházková. Tři koktejly na den mají totiž cca 2010 kcal, což by mohl být pro někoho z dlouhodobého hlediska malý příjem. Mana navíc obsahuje sójový protein, na který mají někteří lidé alergii. Celkově je tedy důležité před začátkem požívání zhodnotit svůj zdravotní stav.


Kristýna Škodová
Kristýna Škodová
V Generaci20 působím v zimním semestru 2015/2016 jako vedoucí lifestylové rubriky. Zajímám se o arabskou kulturu, islám a sport (především fotbal). Ráda cestuji. Čas nejraději trávím se svojí rodinou a mým anglickým buldokem Cooperem na nějakém klidném místě.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.