Nepečené dorty jsou sladké i bez cukru
Nepečené dorty jsou zdravá alternativa dezertů pro vitariánský styl stravování, nicméně pochutnat si na nich může úplně každý. Vitariánství spočívá v tom, že jídlo neprojde tepelnou úpravou nad 45°C. Dorty jsou oblíbené hlavně díky tomu, že neobsahují žádná „éčka”, ani umělá barviva. Tudíž se jedná o zdravou verzi sladkostí, která je chut´ově téměř totožná jako u tradičního pečiva.
V receptech by kuchařky nenašly cukr, mléko, mouku, ani vejce, a proto dorty obsahují pouze zdravé tuky. „U raw zákusků mě baví, že mohu pustit uzdu své fantazii a užít si jídlo, které skvěle chutná a zároveň nezatěžuje lidské tělo,“ vysvětluje výhodu nepečených dortů Jitka Duchková, která se dlouhodobě pečení a přípravě dezertů věnuje. Cukr bývá nahrazen ovocem nebo různými oleji,
Při přípravě mohou lidé volit nejrůznější kombinace a udělat si chut´ově stejnou variantu svého oblíbeného dortu. „At´ už limetkový, borůvkový či čokoládový cheesecake – všechny jdou udělat ve zdravější verzi,“ dodává Duchková. Díky syrové úpravě si jídlo zachová důležité enzymy a vitamíny, které jsou u běžné přípravy pokrmů vysokými teplotami potlačeny.
Oříšky jsou základ
Základem přípravy raw dortů jsou ořechy, které obsahují tuky prospěšné pro lidské tělo a plně nahrazují klasické těsto. „U nepečených dortů se používá hodně ořechů a ovoce. Raw strava vyžaduje pestré složení hlavně kvůli dostatku zdravých živin, aby tělo nic nepostrádalo. Protomůže být shánění ingrediencí občas trochu náročné,“ líčí Duchková. Do některých druhů dortů se totiž používají ingredience jako kokosový olej, pohanka nebo datle druhu Medjool, a ty se dají sehnat většinou pouze v biopotravinách nebo obchodech se zdravou výživou.
Radka Samková, která nepečené dorty již také vyzkoušela, si pochvaluje jejich rozmanitost. „S raw dorty teprve začínám, takže se držím receptů a v ingrediencích dělám jenom malé obměny, podle toho, co je zrovna dostupné, co mi chutná nebo vynechám to, na co mám alergii,“ říká Samková. Zároveň pozoruje, že lidé se v názoru na jejich chut´ různí. Je to především proto, že někteří mohou postrádat cukr. „Mému manželovi to třeba vůbec nechutná,“ dodává.
Jednoduchá příprava
Výhodou raw dortů je rychlá příprava. Přísady se spolu v podstatě jenom rozmixují, ořechy se spojí pomocí kokosového oleje nebo citronové št´ávy a následně se vše nechá zatuhnout v chladničce. „Nejlepší na tom je ta jednoduchost. Stačí jenom pořádný mixér a třeba sušička na ovoce a vše je hotové během chvilky,“ shrnuje Duchková.
Pro ty, které raw strava zajímá jsou pořádané semináře a vydáno už bylo i několik kuchařek. Podle Samkové je dokonce k nepečeným dortům dostupných více receptů než na ostatní raw jídla. V Praze byla nově otevřena zatím jediná čistě vitariánská cukrárna, kde každý den připravují čerstvé dorty, kterých mají v nabídce až kolem padesáti druhů. To, co může být na nepečených dezertech nevýhodou je poněkud vyšší cena, než v běžné cukrárně.