Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Zdravý jídelníček nemusí zabrat moc času ani peněz. Foto: Aneta Poláková

Mladí opomíjejí životosprávu, vymlouvají se na čas

Zdravá strava studentům mnoho neříká. Nevhodný životní styl odůvodňují vysokou cenou potravin a nedostatkem času. Takový způsob života může ale v budoucnu způsobit závažné zdravotní problémy. Přitom stačí nekupovat nejlevnější suroviny, a najít si čas na snídani.

Nemám na to čas – to je nejčastější odpověď studentů, když se jich zeptáte, proč pravidelně nesnídají. Takový argument ale výživová poradkyně Pavlína Dostalíková považuje za výmluvu. „Spousta mladých má problém se životosprávou. Neřeší svůj jídelníček a čas na pravidelné stravování si prostě najít nechtějí,“ popisuje situaci.

Vyhýbat se akčním balením

Další častý argument, který mladí používají, zní, že cena potravin je příliš vysoká. „Kvalitní potraviny, jako je dobré maso, cereálie, ale například i lepší olej na smažení, jsou u nás drahé. Takže když mám peníze, koupím si lepší suroviny, když ne, tak prostě kupuji to, na co mám,“ vysvětluje Michal Švára, student České zemědělské univerzity. Doplňuje, že když kupuje dražší potraviny, nákup ho vyjde zhruba na šest set až korun.

Dostalíková si je vědoma, že někteří studenti si nemohou dovolit utrácet za jídlo takovou částku. I tak nedoporučuje kupovat ty nejlevnější potraviny či akční balení, kde obchodníci nabízejí například 20 procent zdarma. „Lidé se pak nezdravě přejídají,“ upozorňuje.

Studentku Vysoké školy chemicko-technologické Marii Vomáčkovou cena potravin neodrazuje. „Snídám pravidelně, během dne si radši zajdu do bageterie a koupím si čerstvou bagetu za devadesát korun, než abych si dala nějakou za polovinu ceny,“ tvrdí. Dále dodává, že pokud si člověk není ochoten za jídlo připlatit, nemůže počítat s tím, že nakoupí dobré potraviny.

Zdravá životospráva neznamená kompletně změnit jídelníček. Mnohdy totiž stačí jen jeho drobná úprava. Nevynechávat během dne zeleninu a ovoce, celozrnné pečivo nebo sýry. „Samozřejmě, čím dříve se začne se zdravým stravováním, tím dříve je možné vyhnout se budoucím problémům,“ radí Dostalíková.


Klára Sýkorová
Klára Sýkorová
Na Vyšší odborné škole publicistiky studuji třetím rokem Autorskou žurnalistiku. Do Generace 20 jsem dříve psala do lifestylu, zahraničí a v letošním roce 2013/2014 jsem v kulturní rubrice. Kromě žurnalistiky mám ráda dobré jídlo a knihy amerického spisovatele Jefferyho Deavera.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.