Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Lepek: nenápadný nepřítel, který umí potrápit

Pokud vám byla diagnostikována celiakie, měl jste ještě před pár lety jedinou možnost - domácí pečivo. Dnes je již sortiment pro lidi dodržující bezlepkovou dietu mnohem pestřejší. Každý obchod se zdravou výživou prodává chléb i sladkosti označené logem přeškrtnutého klasu a k sehnání je například i bezlepkové pivo. Přesto však život těchto lidí není snadný.

Celiakie je charakterizována jako nesnášenlivost organismu na lepek, který se vyskytuje v obilovinách. Je to autoimuniní onemocnění tenkého střeva, což znamená, že tělo negativně reaguje na některou ze složek imunitního systému, v tomto případě lepek. Jediným východiskem pro nemocné je doživotní dodržování diety, která vyloučí veškeré potraviny obsahující lepek. To se na první pohled může zdát jako jednoduché, ovšem zdání klame.

Počet lidí trpících tímto onemocněním se za poslední roky zvýšil. Výsledky České gastronomické společnosti uvádějí číslo sto tisíc nemocných, což je oproti stavu před deseti lety dvojnásobek. Podle odborníků to ale neznamená to, že se tato nemoc rozšiřuje. „V současné době ji dokážeme mnohem lépe rozpoznat, což dříve nebylo běžné,“ komentuje situaci MUDr. Jaroslav Utěšený, gastroenterolog, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Podle něj je jedním z klíčových kroků informovanost o tomto problému, která může pomoci k odhalení celiakie.

Jed s názvem mouka

Lepek se dnes přidává i do věcí, které by vás ve spojení s moukou vůbec nenapadly. „Nemohu třeba obyčejnou zmrzlinu, čokoládu, kečup, jogurty, rozpustnou kávu,“ vyjmenovává zlomek zapovězených potravin třiadvacetiletá studentka Kamila Nováková. Dietu drží už deset let a za ty roky už si zvykla. Pokud by ji porušila, ozvou se bolesti břicha a průjem a proto je v jejím zájmu hlídat si svůj jídelníček. Při dlouhodobém porušování mohou totiž navíc nastat mnohem vážnější komplikace vedoucí až k nádoru zažívacího traktu.

Tato dieta je výrazný omezující faktor především ve společenském životě. Ve většině restaurací bezlepkové jídlo nevaří a pokud ano, číšníci o tom často nemají povědomí. „Je mi vždy trapně, když se musím ptát, zda je to či ono bezlepkové. Je to pro mě utrpení, zvlášt´, když mi to personál není schopen říct,“ říká Nováková. Je nucena si s sebou nosit svačiny a je prý někdy těžké, aby okolí vzalo na vědomí, že si jen tak na bagetu zajít nemůže.

Dostupnost zboží pokročila

Situace se však oproti minulosti zlepšila. Objevují se pizzerie nebo jídelny nabízející bezlepkové menu. Není jich mnoho, ale pro nemocné je to pokrok. Bezlepkové pečivo se také z pultů specializovaných prodejen se zdravou výživou dostalo do některých supermarketů. Svůj bezlepkový koutek má Globus, Kaufland či Billa. A že může být toto jídlo dobré, potvrzuje i rodina Kamily. Dietu drží pouze ona, avšak její rodina například na uzeniny bez mouky nedá dopustit. „Moje máma by dnes už obyčejný párek nebo salám nekoupila, protože jejich chut´ se prý absolutně nedá srovnat,“ usmívá se Nováková.

Nevýhodou však zůstává cena, která je proti běžným potravinám až čtyřnásobná. Například balíček bezlepkových špaget stojí 90 Kč, chléb kolem 60 Kč. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění je dědičné a často postihuje děti, musí tak mnohé rodiny sáhnout hodně hluboko do peněženky. „Drahé to je, ale nic s tím nenadělám. Hlavní je zdraví,“ krčí rameny matka Kamily Ilona Nováková.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.