Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Kuchaři z restaurací si vyzkoušeli vaření ve velkých kotlích

Jaké to je připravovat polévku na ohni pro tisícovky lidí se odhodlali zkusit už i někteří pražští kuchaři a provozovatelé restaurací. Festival polévky se 19. prosince poprvé přesunul z Plzně do Pražské holešovické tržnice. Většina zúčastněných kuchařů vzala festival jako osobní výzvu nebo dokonce i dobrodružství spojené s vařením za takových podmínek.

Festival polévky, který se s velkým úspěchem konal pravidelně zatím jen v Plzni, se v prosinci uspořádal také v Praze. V holešovické tržnici tak mohli návštěvníci ochutnat na jednom místě polévky z různých koutů světa uvařené před jejich zraky ve čtyřicetilitrových kotlích a na ohni. „Jelikož jsem hodně polévkový typ, tak jsme s kamarády přišli ochutnat něco nového. Zajímalo mě, jak takové vaření bude vůbec vypadat a jak se budou kuchaři s ohněm a náporem lidí potýkat,” vysvětluje důvod své návštěvy studentka Ester Malošíková.

Pro některé zúčastněné kuchaře z luxusních restaurací to byla nová výzva, jelikož většinou připravují decentní porce a ne polévku z kil surovin. „Ačkoli vaříme na takových kotlích poprvé, je to super. Trochu nám znepříjemňuje práci ten dým, ale to je u ohně normální a my to musíme zvládnout,” říká Ivo Koudelka ze středomořské restaurace Bisos, který se svým týmem uvařil polévku z mušlí, rajčat, cukety a řapíku.

Jde o dobrodružství

Do přípravy polévek se pustili i samotní pořadatelé, kteří se rozhodli, že také musí svým návštěvníkům něco přichystat. Ti se ovšem neodvážili do žádných specialit a uvařili tak například klasickou zelňačku s uzenou klobásou. „Pomáhala jsem na Letné na táboře pro děti a také jsem již byla na plzeňském festivale, takže mám s kotli zkušenost. Ale vždy je to jiné, podle toho co chystáte. Někteří lidé si musí vše připravit dopředu a někdo vaří až na místě, jako my. Alespoň je větší dobrodružství, a o to jde,” popisuje Lucia Šimáčková z organizace ArtProm.

Ačkoli byli návštěvníci celkově spokojeni s chutí polévek a zajímavou přípravou, festival se oproti zkušenosti z Plzně potýkal s několika problémy. „Myslela jsem, že až přijdeme, bude už všechno připravené a budeme jíst. Museli jsme ale chvíli čekat, než byla první polévka uvařená,” vysvětluje Malošíková, která dorazila na festival okolo 11 hodiny, kdy už měli být dle organizátorů polévky připravené.

Další neduhem festivalu byl také nízký počet polévek k degustaci. Lidé si mohli vybrat jen z 12 druhů, což bylo podle některých na festival takové propagace celkem málo. „To vaření v kotlích je zajímavé, ale očekával jsem, že to bude větší. Není tu zas tak velký výběr,” říká Ondřej Vita.


Kristýna Škodová
Kristýna Škodová
V Generaci20 působím v zimním semestru 2015/2016 jako vedoucí lifestylové rubriky. Zajímám se o arabskou kulturu, islám a sport (především fotbal). Ráda cestuji. Čas nejraději trávím se svojí rodinou a mým anglickým buldokem Cooperem na nějakém klidném místě.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.