Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Patrik Bečvář, vítěz prestižní soutěže Kuchař roku 2013/2014

Kuchař roku Patrik Bečvář: Soutěž baví lidi a zdokonaluje řemeslo

Výstaviště v Českých Budějovicích provoněla jídla, která uvařilo jedenáct finalistů v soutěži pořádané Asociací kuchařů a cukrářů — Kuchař roku 2013/2014. Soutěžící 7. a 8. listopadu připravili tříchodové menu ze sezónních surovin. Prestižní titul si nakonec vyvařil šestadvacetiletý Patrik Bečvář z restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental. Druhé místo obsadil Ondřej Slanina, známý z televizní kulinářské show Kluci v akci a na třetím místě se umístil Ondřej Koráb z hotelu The Augustine v Praze.

Jak se vám během čtyř hodin soutěžního vaření pracovalo?
Musím říct, že jsem si vaření opravdu užil, fakt mě to bavilo. Sám jsem překvapený, že to šlo všechno tak hladce a nic se nezkazilo. Navíc studia byla dobře vybavena, takže jsem byl spokojený.

Všimla jsem si, že jste byl oproti některým soutěžícím poměrně klidný. Byla to jen lest na publikum, nebo jste se tak opravdu cítil?
Samozřejmě to bylo doopravdy. Je to i tím, že mám už nějakou zkušenost ze soutěží za sebou, tak jsem věděl, co přibližně od akce tohoto typu čekat.

Stihl jste sledovat svou konkurenci?
Při samotném vaření určitě ne, ale potom, když jsme dovařili, jsem se šel podívat na vystavené soutěžní výsledky kolegů. Chtěl jsem je porovnat s těmi svými. Některá jídla byla opravdu povedená.

Během přípravy jídel jste si s ostatními finalisty půjčovali inventář, bavili se, až mi přišlo, že spolu vůbec nesoupeříte. Je takové chování mezi kuchaři běžné?
Na světových soutěžích to takhle opravdu není. Tady to proběhlo v přátelské atmosféře a jsem za to rád. Nikdo si tu nešel po krku, ale naopak. A o tom to je. Na takových akcích se kuchaři sbližují, navzájem si vyměňují svoje názory a tím se vytváří nějaká parta. Nová komunita.

Vítězné menu

Předkrm: Paštika z kachních jater s jablko jeřabinovým chutnej v jablkovém želé. Plátek marinované řepy, toust z dýňového chleba, petrželový olejíček a křenová espuma.

Hlavní chod: Dančí hřbet v křupavém těstíčku plněný kaštany, pyré z pečených kaštanů a česneku, fazolové lusky se slaninou a v másle pošírovaná zelenina, vinná omáčka a dýňové ragů.

Dezert: Perníkový fondant, karamelizované švestky ve víně, jogurtová zmrzlina, máslový cukr, švestkový gel a griliáš z lískových oříšků

Proč jste se vůbec přihlásil do této soutěže?
Byla to pro mě výzva. Přihlásit se mohl každý profesionální kuchař z České republiky. Chtěl jsem se zkusit s ostatními porovnat, abych věděl, jak na tom jsem. Kromě toho každá taková účast donutí kuchaře vymýšlet něco lepšího, nového a tím se zdokonalují. A pro běžné lidi jsou kulinářské soutěže nebo akce hlavně o zábavě. Líbí se jim na to koukat, baví se tím a mají je rádi.

A co vám účast na Kuchaři roku přinesla?
Je dobré se aspoň na chvíli zviditelnit, ale hlavně jsem moc rád, že jsem poznal nové lidi, protože to byla super parta a skvěle se mi s nimi vařilo. Takže jestli ten přátelský kolektiv byl znát i na pohled u diváků, tak to můžu jen potvrdit. A takhle by to mělo být.

Plánujete obhájit titul?
Ty jo, to je až za dva roky! Vůbec nevím, co v té době budu dělat, třeba už ani nebudu vařit.

Až takhle?
Ne to ne. (smích) Dělám si legraci. Ještě nevím, ale asi se o to pokusím. Každopádně to bude určitě mnohem těžší zkoušet obhájit výhru napodruhé.

 


Šarlota Vilímková
Šarlota Vilímková
Ráda bych procestovala celý svět, poznala zajímavé lidi, vyzkoušela všechno, co mi život nabídne. A o tom psala - o lidech, místech, věcech a událostech kolem sebe! Na prvním stupni základní školy jsme psali slohovou práci o tom, jak a kde vidíme sami sebe za dvacet let. Já byla novinářka v New Yorku (nemalé ambice na desetiletou slečnu). O devět let později, po dokončení střední školy, která mě nebavila, jsem se měla rozhodnout co dál. Náhodou jsem vyhrabala starý cár papíru z šuplíku a přečetla si svou desetiletou vizi. Pousmála jsem se nad tím a ve stejný den se mi dostal do rukou letáček Vyšší odborné školy publicistiky. Dnes studuji žurnalistiku a píši pro Generaci 20. Díky mému dětskému snu jsem se dostala na tu správnou cestu, která mě opravdu baví, a i když neskončí třeba v New Yorku, tak mám pocit, že za to stojí.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.