Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Jednou máslo, jindy margarín

Největším rozdílem mezi těmito dvěma potravinami je jejich složení. Máslo se vyrábí z živočišných tuků, zatímco margarín z tuků rostlinných. Když se člověk rozhoduje, po kterém z těchto dvou produktů v obchodě sáhnout, řídí se také chutí, ti více šetřiví se pak ohlížejí i na cenu výrobku.

Máslo z kraviček

foto:profimedia.cz

Pokud jde o máslo, jeho přesná definice podle encyklopedie zní takto – „Je to výživný, snadno stravitelný živočišný tuk vyráběný stloukáním smetany, při kterém se tukové kuličky shlukují.“
Do másel, která si mažeme na chleba, se přidává také zákys, to aby se lépe roztírala. Podle Ondřeje Kaftana (gurmetklub.cz) jsou másla s vyšším obsahem tuku, tzn. více než
80%,  vhodná spíše na další úpravu pokrmů, jako je pečení či smažení nebo dušení. Ostatně, po použití másla na přípravu pokrmů je jídlo mnohem chutnější, jak tvrdí mnozí kulináři. „Máslo je sice poněkud tučnější než mnohé, především nízkotučné margaríny, ale pokud si jej člověk užívá v únosné míře a nesní na posezení celou kostku, na lidském zdraví by se to odrazit nemělo,“ říká MUDr. Jiří Petíra.

Margarín z kytiček

O máslu ale nejsou takové zmínky, jako o margarínech. A možná právě proto jim dávají lidé v dnešní době přednost.

foto:profimedia

„To je moc zdravé, budu mít nízký cholesterol a nebudu tlustá, ukazovali to v reklamě,“ říká starší paní, která právě bere z regálu nejmenovaný margarín. Na druhou stranu většina mladých lidí dává přednost máslu. „Jíme ho celá rodina, chutná nám,“ to jsou slova přítelkyně Františky. Kamarád Honza dává také přednost máslu před margarínem.
„Rostlinné tuky jsou směsí kvalitních rostlinných tuků a olejů, kde výchozí surovinou je vždy čistě přírodní produkt – rostlinný olej. Výroba rostlinných tuků je založena na jednoduchých mechanizmech: intenzivním mícháním předem připravené směsi tukové a vodní složky vznikne homogenní směs, která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením,“ tvrdí Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Pokud chce mít tedy člověk pestré a zdravé složení jídelníčku, neměl by se vyhýbat ani máslu ani margarínům. Jejich občasné prostřídání podle odborníků na výživu nemůže uškodit.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.