Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Jak vyzrát na povánoční panděro? Hlavní je nepanikařit a vytrvat

Tu vanilkový rohlíček, tu řízeček, no a ještě trochu toho bramborového salátu. Vánoční svátky jsou plné hodování. S novým rokem pak ale mnohdy přijde zděšení při pohledu na váhu. Pokud se člověk chce nabraných kil zbavit, neměl by panikařit. Stačí trocha pohybu a úprava jídelníčku, kterou je však potřeba dobře naplánovat a hlavně dlouhodobě udržet. Při tom by měl každý brát v potaz také svůj osobní metabolický typ.

Štědrý večer, návštěvy u příbuzných a potom dojídání zbytků — několikadenní „žranice“ k vánočním svátkům téměř neodmyslitelně patří. V  lednu se ale život vrátí do starých kolejí a nově nabyté špíčky ho mohou znepříjemnit. A tak začínají panikařící lidé ve snaze o rychlé zhubnutí často dělat zásadní chyby.

„Vyděsí se a chtějí změnu hned, takže je nenapadne nic lepšího, než přestat jíst úplně,“ říká výživová poradkyně Pavlína Dostalíková. Jenže hladovění nikdo moc dlouho nevydrží, navíc to jen málokdy přináší kýžené výsledky, takže návrat ke starému režimu na sebe nenechá dlouho čekat.

Dostalíková ale uznává, že ne všichni volí tento extrém. Na základě rad od známých či z internetu se někteří snaží svůj jídelníček změnit rozumně. To je podle ní chvályhodné, mnoho obecných rad – jako třeba nevynechávat maso nebo dopřát si sem tam kostičku čokolády – prý pro redukční dietu stačí. Upozorňuje ale na fakt, že každý je stavěný jinak, a tak není dobré držet se obecných diet dlouhodobě. Vytrvat je ale při tom jediný způsob, jak zabránit jo-jo efektu.

Na cukry nezapomínat

Aby člověk zhubl zdravě a postavu si udržel, nevyhne se trvalé změně jídelníčku. Při té už je dobré znát svůj osobní metabolický typ. Mnoho lidí spadá do smíšeného typu, který v rozumné míře může jíst prakticky cokoliv a na jeho váze by se to nemělo nijak projevit. Existuje ale také sacharidový a proteinový typ.

Sacharidový by měl mít stravu složenou především z cukrů. „Lidé při dietě automaticky berou cukry jako něco, čeho se musí úplně zbavit, to je špatně. A pokud to udělá sacharidový typ, tak je zle, ten je naopak musí přijímat v průběhu celého dne,“ varuje Dostalíková. Dále by měl člověk tohoto typu jíst světlé netučné maso a ryby, těstoviny, hodně ovoce a zeleniny všeho druhu. Vyvarovat by se měl tuků a také nenasycených mastných kyselin, které obsahují například ořechy.

Proteinový typ si oproti tomu může pochutnat na všech druzích masa, a to i těch tučných, jako je například losos. Nemusí se bát sníst ani hutnou smetanovou omáčku. Ovoce by ale měl omezit a definitivní sbohem by měl dát všem sladkostem. V jídelníčku proteinového typu vedou smetanové výrobky, kořenová zelenina a luštěniny.

Pitný režim, ale s mírou

Pro správný chod organismu je nezbytné dodržovat pitný režim. Obzvláště v zimě se na něj často zapomíná, protože k doplňování tekutin nevybízí teplé počasí. Dostalíková poznamenává, že právě v období Vánoc a konce roku si lidé dopřávají hodně teplých alkoholických nápojů. Třeba takový svařák je přímo cukrovou bombou. I tady ale platí střídmost. Pro průměrně vysokou osobu s váhou v normějsou dva litry tekutin denně maximum. Nejlepší je pít čistou nesycenou vodu, a to průběžně během celého dne.

Než řešit v lednu hubnutí je lepší stále myslet do budoucna. „Člověk si musí uvědomit, že i když jde o výjimečnou příležitost, neměl by se přestat hlídat,“ říká Dostalíková. To, že přírodní kuřecí prsa se zeleninou jednou vystřídá kuřecí řízek s přiměřenou porcí bramborového salátu, nevadí. Důležité je si vše pravidelně plánovat a rovnoměrně si rozvrhnout, v jakých konkrétních jídlech budeme ty které živiny přijímat. Zároveň je potřeba brát režim stravování vážně a příliš často ho neporušovat. Změna jídelníčku znamená změnu životního stylu. Je to dlouhodobá záležitost a výsledky se dostavují až po čase.


Kateřina Horáková
Kateřina Horáková
Na Vyšší odborné škole publicistiky studuji zaměření Autorská žurnalistika a jsem ve 3. ročníku. Jednou bych ráda vedla kulturní nebo filmový server či magazín. Kromě psaní mám ráda filmy, dobré jídlo, víno, hudbu a fotografování.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.