Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Děti, které potřebují zvláštní dietu, si musejí školní obědy nosit z domova

Stravování dětí s dietami představuje pro jejich rodiče neustálé kontrolování jídelníčků. Ohlídat se musí, aby potomci nesnědli potravinu, na kterou jsou alergičtí, ale i zda mají optimální příjem živin. Další starosti přicházejí s nástupem do škol. Jídelny totiž ve velké většině speciální dietní pokrmy nevaří, ovšem některé se snaží rodičům vyjít vstříc. Dítěti tak jídlo často upraví anebo mu ohřejí to, které si samo přinese z domova.

Bezlepková dieta, alergie na bílkovinu kravského mléka, cukrovka typu I. Taková jsou nejčastější omezení, u kterých je nutno dodržovat zdravotní diety. U dětí musejí speciální stravovací režimy hlídat rodiče. Z přípravy pokrmů se tak pro rodiny stává nelehký úkol. „Není pro mě vždy jednoduché vymyslet, co budu daný den vařit,“ stěžuje si Inez Jiráňová, jejíž dcera má bezlepkovou dietu.

Otázky výživy se rodiče nezbaví ani při nástupu jejich potomka do školy. Jídelny speciální stravu většinou vůbec nevaří, jsou však ochotné se domluvit. „Snažíme se rodičům vyjít co nejvíce vstříc. Děti s alergiemi a dietami si mohou nosit obědy v krabičkách z domova a my jim je ohříváme,“ líčí ředitelka Mateřské školy sv. Voršily v Praze Anna Luňáčková. Vařit další jídlo, které by bylo speciálně připravené, by pro školní zařízení bylo nákladné.

Jídelny vychází vstříc

Školní jídelny, které mají větší pracovní kapacitu, nabízejí rodičům osobní domluvu, na základě které dětem jídlo upravují. „V naší jídelně to chodí tak, že pokud je dítě alergické například na oříšky, odebereme mu porci ještě předtím, než je do pokrmu přidáme. Na ceně oběda se to samozřejmě neodrazí,“ objasňuje kuchařka Základní školy Šestajovice Anna Takáčová.

Chutnost upravených pokrmů ovšem není zaručena. „Svíčková bez smetany není ve škole mých dětí zrovna nejoblíbenější jídlo, ale pro mě to znamená, že se nají a že mám o starost méně s přípravou oběda,“ říká Daniela Šístková, matka dvou dětí alergických na mléčnou bílkovinu.

Dražší náhražkové potraviny

Náročnou přípravu, kterou dietní jídla představují, potvrzují i rodiny. Omezení kterému musí čelit, je kupříkladu menší výběr ingrediencí, které k vaření mohou použít.„Důležité je také kontrolovat dostatečný přísun vitamínů a minerálů, které alergeny obsahují, a nahrazovat je v jiných, na ně bohatých alternativách. U mých dětí kontroluji přísun vápníku, který hojně obsahují například ořechy,“ popisuje Šístková.

Pokud rodiče chtějí svým dětem dopřát náhražkové produkty, může se jim to dost prodražit. „Rýžové mléko, které svým dětem kupuji jako náhradu za to kravské, stojí od čtyřiceti korun za litr,“ konstatuje Šístková. Nákup alternativních surovin tak obnáší vyšší cenu a někdy i omezenou dostupnost. „Některé potraviny již lze koupit i v běžných obchodech, ale pro většinu si stejně musím zajít do prodejen se zdravou výživou. A nebo si je objednám přes internet,“ říká Inez Jiráňová.


Alžběta Šimková
Alžběta Šimková
Mám ráda kulturu, konkrétně divadlo, umění a klasický balet, který jsem sama řadu let tančila při Statní opeře. Zajímám se o lidská práva a ekologie. VOŠP studuji letos třetím rokem. V Generaci 20 působím jako redaktorka.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.