Chci přesvědčit lidi, aby při vaření přestali používat umělé náhražky, říká food blogerka Cat & Cook
Kdy jste se poprvé postavila k plotně?
Někdy ve druhé třídě na základní škole. Zvala jsem si tehdy kamarádky k sobě a dělala jim míchaná vajíčka. Holky pak už jiné nechtěly a rodiče jim prý dokonce doma vyčítali, že jsou vybíravé. Vajíčka byla tedy první jídlo, které jsem kdy udělala. Ve dvanácti jsem pak upekla medovník a podle babiččina receptu uvařila i svíčkovou s knedlíkem. Chtěla jsem překvapit mámu až přijde z práce a ukázat jí, že umím uvařit pořádné jídlo. Povedlo se…
Vařit jste se tedy naučila docela brzy. Jaké ale pak byly vaše začátky ve virtuálním světě, na blogu a později Instagramu?
Těžké, protože jsem vůbec nevěděla, jak to celé funguje. Musela jsem se naučit fotit a upravovat fotky. Naštěstí mi s tím pomohl můj přítel. Ze začátku jsem myslela, že lidé ocení hlavně dobrý recept, a tak nepotřebuji mít hezké fotky. Jenže jsem rychle přišla na to, že čtenáři jedí očima. Navíc jsem při tom chodila do práce, takže blogu jsem se věnovala jen po nocích nebo o víkendech. Dělám to, co mě baví, takže pracuji do doby, než to se mnou sekne. Postupně se ale učím, abych vaření neobětovala úplně vše.
Fascinuje mě proměňování a kombinace chutí
Na blogu se svěřujete, že jídlo je vaše životní vášeň. Pro někoho to je naopak ztráta času. Co vás na vaření tak baví?
Na vaření mě baví prostě úplně všechno. Miluji dobré jídlo, zároveň mě fascinuje, jak se chutě dají proměňovat a různě kombinovat. Mým hlavním cílem je zapůsobit na lidi a změnit tak třeba i podmínky v oblasti české gastronomie. Že třeba lidé přestanou používat univerzální bujóny. Ráda bych, aby se lidé vrátili k tradiční kuchyni, kde se nepoužívaly podobné umělé náhražky.
A daří se vám to?
Snažím se informace dostat do povědomí lidí kudy jen chodím. A mám dokonce pozitivní zpětné vazby, podle kterých soudím, že se mi to zatím daří. Například vím, že díky mě někteří lidé přestali používat náhražky másla jako je Hera.
Chtěla jste odjakživa napsat vlastní kuchařku?
Ani ne, jenže loni mi onemocněla moje první kočka Minda, která v listopadu 2018 nakonec umřela. Všichni moji sledující ji milovali, protože jsem s ní třeba na Instagram natáčela krátká videa nebo dávala fotky, jak mi pomáhá v kuchyni. Řekla jsem si, že když se tedy jmenuji Cat&Cook, nemůžu přeci vydat kuchařku bez Mindy. Takže jsem musela spěchat. U každého jídla jsem ji chtěla vyfotit, protože se mnou byla v kuchyni za každých okolností.
U receptů v řadě kuchařek je celkem těžké sehnat požadované suroviny. Vy ale v podtitulu tvrdíte, že vašich „70 receptů se už nikdy nebudeme bát“. Skutečně jsou tak snadné?
Recept, který je dobře popsaný, zvládne i člověk, který moc nevaří. Zároveň se snažím lidem například i radit, kde mají sehnat netradiční suroviny nebo jim detailně vysvětluji postupy i s foto návodem. Jeden můj známý mi třeba řekl, že když podle mých kuchařek vaří, má pocit, jako bych ho v kuchyni držela za ruku a radila mu.