Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Češi kvůli pivu zdolávají hory. Speciální stezky lákají na přírodu a lokální ležáky

Konkurenční pivovary spojily své síly a vytvořily nevšední turistické stezky. Cestovatelé mohou vybírat již z desítky tuzemských tras spojujících krásnou přírodu i ochutnávku lokálních ležáků. Mezi oblíbené patří například Krkonošská stezka, která zahájí již osmou sezónu, nebo Beskydská, na níž mohou lidé ochutnat nápoje ze čtrnácti místních podniků.

Před rokem podnikl cestu za chutí piva jednadvacetiletý amatérský degustátor Miroslav Otta poprvé. Hned ale věděl, že se nebude jednat o jeho poslední zkušenost s gastroturistikou. „Události jsem si všiml na Facebooku a dlouho jsem neváhal. Brzy jsem s přáteli vyrazil na Krkonošskou stezku,“ vypráví. Letos se bude osmého ročníku účastnit pět lokálních podniků, jejichž piva mohou lidé ochutnávat na čtyřech stanovištích. Cílem akce je získat na každé zastávce razítko za vypité pivo. Po dokončení cesty pak účastníci obdrží památeční otvírák nebo triko. Odměnu za splněnou výzvu si loni v létě odnesl i dvacetiletý zámečník Dominik Merhaut. „Na akci mě nalákali kamarádi. Stezka je kombinací všeho, co mám rád – krásné přírody, přátel a piva,“ říká.

Trasa Krkonošské pivní stezky je třicet kilometrů dlouhá, a tak může být pro méně zkušené turisty namáhavá. Ke splnění všech ochutnávek se však neváže časový limit. Možnost dokončit výzvu tak mají pivní nadšenci po celé léto. „Jsem od dětství zvyklý chodit na túry. Moji kamarádi jsou ale méně zkušení. Výlet jsme si tedy rozdělili do dvou dnů,“ říká Otta. Všechna čtyři stanoviště trasy jsou od sebe vzdálena přibližně deset kilometrů. „Chtěli jsme trávit více času v pivovarech. Kdybychom chtěli stezku zvládnout za jediný den, museli bychom jít svižně,“ dodává. 

Volba trasy je stěžejní

Za vytvořením Krkonošské stezky stojí provozovatel pivovaru Fries Karel Polívka (42). „Nápad jsem dostal před osmi lety, kdy jsem zjistil, že v dosahu našeho penzionu jsou další minipivovary. Rozhodl jsem se s nimi spojit a využít příležitost k nalákání turistů na dobrá piva a krásy Krkonoš,“ vypráví. Akce cestovatele zaujala a jeho provozovnu tak přes léto navštěvuje více lidí. Součástí projektu je například i pivovar Trautenberk. Ten se do akce poprvé zapojil v roce 2017. „Je to skvělý způsob, jak se dostat do povědomí veřejnosti,“ uvádí provozovatelka tohoto pivovaru Dagmar Budová. Spolupráce s ostatními výrobci se podniku vyplatí, a tak se na události podílí již čtvrtým rokem.

Stezku k pivovarům si cestovatelé plánují sami. Svou trasu tak mohou obohatit i o výhled z nejvyšší české hory, kterou turisté v létě hojně navštěvují. „Původně jsme měli v plánu využít zkratku. Nakonec jsme se ale vydali na Sněžku“ vypráví Otta. Po výšlapu na vrchol na něj však čekalo nepříjemné zjištění. „Očekával jsem, že na čepu bude stejnojmenné lokální pivo. V tamějším bistru ale prodávali Staropramen,“ líčí své rozhořčení. Samotné ochutnávky piv na stezce turisty ale potěšily. Spokojení byli všude, přesto si našli své favority. „U mě nejvíce bodovala dokonale hořká jedenáctka Trautenberk. Rozhodně se za ní chci vydat i v letošním roce,“ hodnotí Otta. Naopak Merhautovi více zachutnalo pivo Krkonošský medvěd. „U tohoto čepu byla moje poslední zastávka. Lepší tečku za výletem si neumím představit,“ vzpomíná. 

Opatření mohou návštěvníky odradit

Na Krkonošskou pivní stezku budou pravděpodobně moci turisté vyrazit i letos. Vzhledem k pandemické situaci ale není jasné, jaké služby budou pivovary v létě poskytovat. Pořadatel Karel Polívka stále doufá v rozvolnění stávajících opatření. „Pokud se hospody neotevřou, začneme vymýšlet další možnosti,“ uvádí. Nabízí se i využití výdejového okénka. Pokud by vláda hygienická nařízení nezmírnila, zájem o stezku by mohl upadat. „Bez možnosti přespání v našem penzionu nejspíš přijdeme o značnou část návštěvníků. Zvládnout celou trasu za jeden den je pro většinu lidí velmi náročné,“ argumentuje Budová z pivovaru Trautenberk. Před koronavirovou krizí turisté nabídku ubytování v pivovarech mnohdy využívali. 

Mimo výletu do Krkonoš mají cestovatelé také možnost vydat se například na Beskydskou pivní stezku, která je přes padesát kilometrů dlouhá. Mohou tak ochutnat alkoholové nápoje čtrnácti moravských pivovarů. Rozmanité chutě regionálních ležáků lze poznávat i na trase v Lužických horách. Ta je se svými čtrnácti kilometry o poznání kratší. Jedná se tedy o vhodnou variantu pro méně zdatné turisty, kteří mohou ochutnat piva ze tří zdejších pivovarů. „Určitě chci v létě vyzkoušet více stezek. Je to skvělá zábava i výzva,“ doplňuje Merhaut. 


Michaela Prešinská
Michaela Prešinská
Studuji třetí ročník na Vyšší odborné škole publicistiky a pro Generaci píšu už od prváku. V prvním semestru posledního ročníku jsem v redakci působila jako šéfredaktorka. Teď už je ze mě veterán!
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.