Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Čepování piva: dámy preferují mlíko, Angličané čochtana

„Dám si jednoho šnyta! Toho větráka můžete odnést a mému příteli přineste hladinku prosím.“ Taková objednávka v hospodě rozhodně nevykolejí pravé pivní fajnšmekry, kteří vědí, že kromě druhů a velikostí si mohou lidé zvolit i způsob čepování piva. Jenže k tomu je potřeba hlavně znalý výčepní.

Ke zlatavému moku samozřejmě patří i pěna. S tou si umí pohrát výčepní tak, že vznikají pivní nápoje jako mlíko, šnyt, čochtan nebo klasická hladinka. Takové hospodské umění dává lidem možnost obohatit jejich tak oblíbený český rituál – popíjení piva s přáteli.

Načepovat pivo je možné hned několika způsoby. Všechny však mají společný úvodní postup k tomu, aby host dostal na stůl kvalitní a dobré pivo. „Základem je opláchnutá čistá sklenice. Ta má projít nejprve čistícím kartáčem a poté se musí přemýt přes ostřik,“ vysvětluje mistr České a Slovenské republiky roku 2008 v čepování piva David Vaněk. Navíc doporučuje nechat půllitr v ostřiku déle, aby se studenou vodou nachladil.

Důležité je také nechat před samotným čepováním odtéct přibližně jednoho panáka piva, které v trubce oxiduje. Potom už nebrání nic tomu natočit čerstvé pivo. Čepuje se vždy po skle a pod úhlem 45 stupňů. „Hezky to tak sklouzne po hraně sklenice a pod tímto úhlem se začne vytvářet pěna přirozenou cestou,“ upozorňuje Vaněk.

Stále vede hladinka

Nejčastějším způsobem čepování je hladinka. Takové pivo se natočí na jeden zátah, má říz a jeho pěna je tekutá. „Je to takzvaný rychlý pivo, v jehož případě je nejlepší dát si jedno a jít,“ říká mistr. Pokud by se totiž někdo rozhodl pít celý večer pouze hladinky, tak se kvůli vyššímu obsahu oxidu uhličitého pravděpodobně zavzdušní.

Pro celovečerní popíjení doporučuje Vaněk konzumovat pivo čepované nadvakrát či natřikrát. Protože v tomto případě se nápoj natočí, pěna klesne a to se opakuje. Díky pomalému sedání a přitáčení se dostává ven oxid uhličitý, takže pivo není tak agresivně sycené. Kromě toho má i lepší pěnu než hladinka. „Češi mají rádi hustou pěnu, která zanechá po napití bílý knírek,“ doplňuje Vaněk. Takové čepování spolu s hladinkou je v Česku nejrozšířenější.

Šnyt jen na ochutnávku

Pivo se dá čepovat mnoha způsoby. Zleva: hladinka, šnyt a mlíko. Zdroj: Kristina Andonová

Pivo se dá čepovat mnoha způsoby. Zleva: hladinka, šnyt a mlíko. Zdroj: Kristina Andonová

Méně známé je mlíko, které spojují hospodští spíše s ženským pohlavím, protože pivo je sladší. Mlíko se čepuje napůl otevřeným kohoutem, kdy vytéká jemná a tekutá pěna plná piva. Takový nápoj vypadá ve sklenici jako mléko. „Část pitné pěny se po nějaké době přemění na pivo,“ sděluje Vaněk.

Přesně opačným způsobem se čepuje čochtan, se kterým se člověk setká nejčastěji ve Velké Británii. Pro Angličany je totiž typické pivo jen s malým množstvím pěny. Její nedostatečná vrstva je ale také důvodem rychlé oxidace neboli zvětrávání. Takovému pivu se pak říká větrák.

Mezi neobvyklé způsoby čepování patří i šnyt, kdy tekutina není úplně dotočená do rysky. Někdy se také přirovnává k malému pivu v půllitru. Takové popíjení se využívá zejména při ochutnávkách. I když mají lidé možnosti volby, většinou stejně zůstávají u klasického způsobu čepování. „Vyzkoušela jsem ze zvědavosti mlíko i čochtana, ale stejně mám nejraději hladinku,“ připouští manažerka restaurace Michaela Fousková.

Proto, aby lidé mohli zkusit tyto způsoby čepování piva, si musí zajít do vybraných pivnic, restaurací či hospod, kde mají speciálně vyškolený personál. Jistotou bývají řetězce podniků, které spadají přímo pod značku pivovarů.

 


Šarlota Vilímková
Šarlota Vilímková
Ráda bych procestovala celý svět, poznala zajímavé lidi, vyzkoušela všechno, co mi život nabídne. A o tom psala - o lidech, místech, věcech a událostech kolem sebe! Na prvním stupni základní školy jsme psali slohovou práci o tom, jak a kde vidíme sami sebe za dvacet let. Já byla novinářka v New Yorku (nemalé ambice na desetiletou slečnu). O devět let později, po dokončení střední školy, která mě nebavila, jsem se měla rozhodnout co dál. Náhodou jsem vyhrabala starý cár papíru z šuplíku a přečetla si svou desetiletou vizi. Pousmála jsem se nad tím a ve stejný den se mi dostal do rukou letáček Vyšší odborné školy publicistiky. Dnes studuji žurnalistiku a píši pro Generaci 20. Díky mému dětskému snu jsem se dostala na tu správnou cestu, která mě opravdu baví, a i když neskončí třeba v New Yorku, tak mám pocit, že za to stojí.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.