Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Blogerka Kateřina Saint Germain: Rodiče nechápali, jak si vymýšlením receptů a focením jídel vydělám peníze

V dnešní době se dá živit téměř čímkoli, třeba fotografováním jídel a přidáváním receptů na webové stránky. Profesi foodblogerky se už tři roky věnuje Kateřina Saint Germain (27), která se po mediálních studiích a brigádách se rozhodla naplno věnovat svému blogu s názvem My Cooking Diary. Po třech letech jejího blogu zájem o recepty tak vzrostl, že se rozhodla na podzim roku 2017 vydat svou první kuchařku s názvem Zdravý měsíc s Kačí. Ta je odrazem jejího zdravého životního stylu, který se vyvíjel od tradiční české kuchyně až po vyvážené pokrmy.

Vymýšlíte recepty, které vaříte, fotíte a dáváte na váš blog. Jak jste se k blogování dostala?
Začalo to, když jsem se odstěhovala od rodičů za s mým přítelem, teď už manželem Adamem. Bylo nám v té době asi 20 let. Učila jsem se vařit české klasiky, jako například koprovou omáčku. Poté jsem přešla na zdravější stravu a výtvory fotila na sociální sítě jako Facebook nebo Instagram. Zájem o mé recepty rostl, a tak jsem si založila i web s názvem My Cooking Diary. Začali mi přibývat sledující a s tím i spolupráce s firmami, díky kterým začal blog vydělávat. 

Jak na vaši práci reagovala rodina? 
Ze začátku mi říkali, že jsem se zbláznila, protože mě blog nemůže uživit. Rodičům to přišlo hodně divné, jelikož v jejich době nic takového neexistovalo. Táta byl překvapený, že jdu dělat web, ze kterého nebudu mít zajištěný stálý příjem. Nerozuměl, jak se vymýšlením receptů a focením jídel dají vydělat peníze. Když jsem se ale v tomto pomyslném světě blogů pohybovala stále víc, tak mě rodina pochopila a pomáhali mi třeba i u vytváření kuchařky.

Bylo vydání knihy s recepty vaším dlouhodobým cílem?
Kdyby mi někdo před třemi lety řekl, že budu mít kuchařku, tak bych mu nevěřila. Můj cíl to nebyl. Plánovala jsem jen přidávání receptů a fotografií jídel na blog, Facebook a Instagram. Když se číslo mých sledujících na sociálních sítích přibližovalo k padesáti tisícům, tak jsem nad tím začala poprvé uvažovat. Teď jich je asi 133 tisíc. 

Vyhovují mi chuťové variace, která tato kuchyně nabízí.

V internetovém pořadu Kurýr jste ale řekla, že se necítítě být kuchařkou na tolik, abyste vydala knihu s recepty. Teď se tak cítíte?
To, co jsem řekla, stále platí. Necítím se být kuchařkou ani teď. Ve vaření jsem stále amatérkou. Kuchaři vaří složitá jídla. Já se snažím spíše o ta jednodušší, aby si je mohli čtenáři stále zkoušet. Samozřejmě, že mám pár složitějších receptů, jako například asijské knedlíčky, ale vše je z běžně dostupných surovin.

Asijské knedlíčky nejsou jediným složitějším jídlem mezi vašimi recepty. Dalším takovým pokrmem jsou i bagetky Bánh Mi, což je taktéž asijský pokrm. Jde o vaši oblíbenou kuchyni?
Asijská kuchyně mě zaujala už na naší první dovolené s Adamem, kdy jsme letěli před třemi lety na dva měsíce do jihovýchodní Asie. Tam jsme zkoušeli tyhle pokrmy poprvé a oba jsme si je oblíbili. Vyhovují mi chuťové variace, které tato kuchyně nabízí. Jako například právě zmíněné asijské knedlíčky, které jsem se naučila a dala je i do kuchařky.

Tu vydáváte jako Kateřina Lustigová, ale od vaší svatby v září 2017 se jmenujete Saint Germain. Proč jste se rozhodla vydat knihu pod rodným příjmením?
Hodně jsme se o tom s manželem bavili, když šla kuchařka do tisku. Bylo to těsně po svatbě a oba jsme věděli, že na nové příjmení ještě nejsem zvyklá. Lidi mě znají více jako Lustigovou, i když mi teď přijde, že si na Saint Germain zvykli rychleji než já. Adama to nemrzí a myslím, že pochopil všechny důvody, proč jsem to tak udělala. Tím nejhlavnějším tedy bylo to, že jsem kuchařku psala ještě před svatbou. 

Na sociální sítě jsme po svatbě pouze přidali fotku s oznámením, že jsme se vzali.

Minulé září jste měli svatbu, kterou jste s manželem chtěli utajit. Proč jste o ní svým čtenářům neřekla, když jim odhalujete většinu svého soukromí?
Když jsme se loni na jaře během naší druhé cesty po Asii zasnoubili, plánovali jsme do roka velkou svatbu. Počítali jsme s tím, že bude kolem kuchařky více práce a v létě 2017 to už nestihneme. Na poslední chvíli jsme se ale rozhodli, že ji ještě zvládneme uspořádat, a tak jsme se loňské léto vzali. Čtenářům jsem o plánech na svatbu neřekla proto, abychom si alespoň nějaké tajemství nechali pro sebe.

O svatbě jste ale přeci jen nakonec napsala článek, který čtenáře nadchl tak, že vám blog chvíli nefungoval. Nešlo tedy jen o to, abyste využila momentu překvapení a přilákala tak více sledujících?
Článek jsem původně vydávat vůbec nechtěla. Na sociální sítě jsme po svatbě pouze přidali fotku s oznámením, že jsme se vzali. Čtenáři mě ale poté zahltili dotazy ohledně příprav svatby, jako například odkud jsem měla šaty, catering, kde se svatba konala a tak podobně. Proto jsem se rozhodla, že o ní napíšu článek a budu tak mít hezkou vzpomínku na to, jak vše probíhalo.

Článek o svatbě z října roku 2017 je poslední příspěvek, který jste na blog napsala. Budete se foodblogerství věnovat zase naplno?
Když jsem psala kuchařku, tak jsem recepty nevydávala, aby se čtenáři mohli těšit na nové. Od února ale zpět najedu na režim, na který jsem byla zvyklá. Takže vymýšlení, zkoušení a focení jídel pro mě bude zase na prvním místě.


Kateřina Holíková
Kateřina Holíková
Jsem studentkou druhého ročníku na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze. Studuji zaměření autorská žurnalistika a jsem redaktorka domácí rubriky v Generaci 20. Kromě psaní článků ráda čtu detektivní knihy skandinávských autorů. Ráda cestuji, díky čemu jsem si nejvíce oblíbila USA.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.