„Veganství je cesta k soucitnému životu“, říká žena odmítající živočišnou stravu
Pro člověka, který se ve stravování neomezuje, je veganství tak trochu nepochopitelnou záležitostí. Jak se někdo může vzdát sklenice mléka, nebo míchaných vajíček? Kateřině Hubkové už odmalička maso nechutnalo. Její rodina ho ovšem konzumovala každý den a ona nechtěla vystupovat z řady. „Můj táta nikdy nebyl nakloněný alternativám a dával mi to celé dětství dostatečně najevo,“ říká Hubková. A tak si svůj vegetariánský sen splnilav roce 2010, až když začala bydlet sama. Pro vegansví se rozhodla až loni.
Přednášky pro silné povahy
Hlavním důvodem, proč se lidé stávají vegany, je především láska k přírodě a ke všemu živému. Asi každý ví, že některé zemědělské firmy nezacházejí se zvířaty zrovna nejlépe. Jako nesouhlas s tímto zacházením se Hubková rozhodla, že bude i vegankou. Stalo se tak hlavně na základě přednášky amerického aktivisty Garyho Yourofského, který bojuje proti týrání zvířat. Jeho řeč úplně změnila její pohled na potraviny živočišného původu. Přednášky obsahují velké množství informací, jak šokujících tak i zajímavých.
Nejsou ovšem vhodné pro slabé povahy. Gary Yourofoský ukazuje opravdu brutální videa o kopání do telat, házení s malými selaty o zem a podřezávání živých zvířat. Po zhlédnutí jeho přednášky se Kateřina zamyslela nad tím, jestli toto bude podporovat, nebo ne. „Tím, že kupujeme vejce nebo mléko přispíváme ke zvířecím koncentračním táborům,“ myslí si. „Veganství je cesta k soucitnému životu,“ dodává.
Člověk se sice zamyslí nad brutalitou, díky níž máme maso a jiné zvířecí produkty. Cesta k veganství však není jednoduchá. Asi ne každý se dokáže vzdát jídel, které má rád, „Byl to návyk z dětsví na dobrá jídla jako je krupicová kaše, puding, sušenky, piškoty, který mě k těmto potravinám vracel zpět,“ říká Hubková. Podle ní je jídlo hodně propojené se vzpomínkami a pocity.
Ovoce místo mléka
Ve vajíčkách, mase nebo mléce jsou látky, které naše tělo bezpochybně potřtebuje. Jak to tedy dělají vegani? Odpověď je jednoduchá – ovoce a zelenina. Když je veganská strava správně sestavená, tak může být zdraví prospěšná. „Je důležité dbát na příjem některých vitamínů a minerálů, které se vyskytují pouze v živočišných produktech,“ říká Hubková. Veganský jídelníček je mnohem pestřejší, než si mnozí z nás myslí. Maso si nahrazují sojovým masem, vajíčka zase „falešnými“, což je směs kukuřičné krupice a droždí „Jde o omezení, kterému se člověk postupem času přizpůsobí a zvykne si na něj,“ dodává Hubková.