Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

V pražském Muzeu medoviny mohou návštěvníci i ochutnávat

Nápoj s vůní medu láká návštěvníky do pražského Muzea medoviny. Autor projektu Jiří Pouček dříve skupoval lahve tohoto nápoje na trzích pro svou potřebu. Již rok provozuje v centru Prahy expozici s možností ochutnávek, které se konají každý týden.

Voňavý zlatavý mok – řeč není o pivě, ale o medovém alkoholickém nápoji zvaný medovina. Ta má dlouholetou tradici. Lidé dnes mohou na medovinu narazit téměř kdekoli na trzích nebo také v supermarketech. Před rokem vzniklo však v pražské čajovně Buddha Muzeum medoviny, kde mohou zákazníci také degustovat.

„Dříve jsem skupoval lahve medoviny a dělal ochutnávky pro své přátele, ale medovina se mi začínala doma kupit. Tak jsem se rozhodl, že se o své zásoby podělím. Napadlo mě zřídit muzeum, které by bylo celé o medovině,“ tvrdí autor projektu Jíří Pouček. Dodává, že se nejedná o klasické muzeum – nekoná se pouze výstava a přednáška o historii medoviny, ale lze také vybrané nápoje ochutnávat.

Nevýhodou expozice je malý prostor, kde se nachází. Muzeum je vtěsnané do čajovny, která není příliš velká a početnější skupina návštěvníků by měla problém naleznout volná místa k sezení. „V poslední době jsem rozšiřoval místo o degustační salónek, kam se vejde maximálně patnáct lidí,“ dodává Pouček. Ten do budoucna uvažuje o přemístění do jiných prostorů.

Expozice je v Evropě jediná

Muzeum medoviny je zatím v Evropě ojedinělé. „Párkrát jsem hledal na internetu, zdali nenarazím na někoho se stejným nápadem, ale marně,“ říká Pouček. Podle něj byla jediná zmínka o podobném projektu před pěti lety, když se v Brně objevila tzv. medovinárna, ale tam měli pouze pět druhů tohoto nápoje.

Pouček má nyní ve své expozici čtyřicet druhů od českých, slovenských nebo také německých a polských výrobců. „Medovinu mám rád, ale většinou narážím jen na samé přeslazené, které mě odrazují. Muzeum je dobrý nápad, líbí se mi. Nejvíce mi zachutnala ta ovocná,“ říká student Jakub Vrána (23).

„Návštěvníci mají nejraději jedno druhovou medovinu, jako je třeba akátová nebo slunečnicová. Ta je kvašená pouze z jednoho druhu medu a vody. Je to taková zvláštnost, protože se nevyrábí moc často,“ říká s úsměvem Pouček. Ten nabízí v muzeu mimo jiné také kořeněné, ovocné a nebo speciální barikové medoviny, které zrají v dubových sudech po několik let.


Melánie Krýslová
Melánie Krýslová
V Generaci 2O jsem již třetí semestr za sebou a nyní působím jako redaktorka a editorka v zahraniční rubrice. Odjakživa mě bavily knížky a psaní různých článků a povídek. V Generaci mám možnost se zdokonalovat a jít si tak za svým snem.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.