Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Hospoda není jen o pití, představuje i část naší kultury

Česká hospoda může představovat víc, než jenom místo, kam člověk chodí na pivo či panáka. Typický kouřový odér, výčep a několik stolů často působí svým způsobem nostalgicky a příjemně. Mnoho Čechů se dokonce shoduje na tom, že krčmy jsou významnou součástí českého folklóru a možná přímo kultury.

Češi jsou ve světě známí svým kvalitním pivem, na které si rádi zajdou do hospody. Mnoho našinců však přiznává, že zdaleka nejde jen o to, aby se napili pěnivého nápoje. Většina z nich totiž v těchto zařízeních nachází místo, kde na ně dýchne jiná atmosféra, kterou svět za dveřmi oblíbené knajpy postrádá.

„Já vidím v chození do hospody jistý obřad, při kterém můžu nerušeně přemýšlet, ale přitom si čistit hlavu a o nic se nestarat,“ zdůvodňuje truhlář a výčepní Pavel Firbas (36) z Malých Výklek u Lázní Bohdaneč v Pardubickém kraji. Určitou roli pro něj hraje také pocit soudržnosti, který podle něj v místnostech hostinců panuje. Mnoho dotázaných zároveň přiznává, že pro ně hospoda představuje formu kulturního vyžití.

V současnosti je téměř v každém zařízení televize nebo rádio. Do hospody tak chodí lidé často i kvůli sledování sportovních přenosů. Síla hostinců pak spočívá v tom, že lidé mohou o utkáních diskutovat. Díky debatě tak mohou postupně zabrousit i do jiných témat, nad kterými by se často můžou jen zamýšlet. „Na stadionu se po skončení zápasu lidé rozejdou a často se o něm už dál nebaví. Podle mě se tím trochu ochuzují,“ dodává Vladislav Černý (64) z Prahy.

Pro někoho může návštěva krčmy představovat i jistou sociálně – kulturní instituci. Zastáncem tohoto názoru je například automechanik Václav Chára (21) z Chlumce nad Cidlinou. „Kromě toho, že restaurace a hospody sbližují, jsou také určitou hybnou silou společnosti. Vznikala v nich spousta revolucí jako například Velká Francouzská, nebo se v nich lidé projevovali nesouhlas kulturním stereotypem, ve kterém museli žít. Například nadávali na socialistické vize,“ říká.

Šlo by žít i bez putyk

Je faktem, že osazenstvo různých podniků může působit poněkud jednotvárně. V hospodách či barech tvoří větší část hostů často muži. Některé ženy totiž na hostince nahlíží spíše jako na zábavu než na rituální místo. Podobné názory často vycházejí z toho, že se v podnicích nachází i lidé nadmíru posilněni alkoholem.

To může na některé potenciální návštěvníky působit nepříjemně či je od posezení u piva přímo odrazovat. „Neberu hospodám jejich zásluhy, ale myslím, že se člověk může kulturně nasytit víc například v divadle. To aspoň není cítit cigaretami a tolik lidí tam na vás podnapile nekouká,“ tvrdí manželka Pavla Firbase, Jana (37).

Několik dotazovaných reaguje ještě rázněji a tvrdí, že by bez alkoholu, který k hospodám patří, bylo lépe. Lidé však často souhlasí tím, že tato zařízení patří a jsou součástí české kultury. „Hrají v našich životech důležitou úlohu, protože v dnešním zastavěném světě zůstávají místem, kde si může člověk vyčistit hlavu, pohádat se nebo předávat informace, což je de facto i úděl umění,“ tvrdí student návrhářství Jakub Rásl z Liberce (22).


Ondřej Vinař
Ondřej Vinař
Pro Generaci 20 nyní píšu v lifestylové rubrice. Rád poslouchám metalovou hudbu a koukám na retro filmy. Snažím se řídit heslem: Tvá řeč má být lepší než tvé mlčení.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.