Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Zájem o české pivo v zahraničí roste. Podle sládků se totiž klasický ležák dobře pije

Množství uvařeného piva v Česku sice za minulý rok mírně klesl, v cizině se ale tradiční české pivo těší stále větší oblibě. Důvodem je především to, že se oproti ostatním typům lehce pije.

České pivovary za minulý rok uvařily nejméně piva za posledních pět let. Nebylo to o mnoho, ale přesto. „Za pokles výroby piva mohou ve velké míře různé regulace a byrokratická nařízení. Hlavně EET a protikuřácký zákon, kvůli kterému se v hospodách a restauracích nesmí kouřit,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Dohromady se vloni v zemi vyrobilo 20,3 milionů hektolitrů, což je o 0,7 procenta méně než v roce 2016.

Poptávka po českém pivu klesla pouze v tuzemsku. Naopak v cizině je typický český ležák stále oblíbenější a jeho export roste. Podle Jana Lumberta, sládka Únětického pivovaru, stojí za narůstající spotřebou českého piva v zahraničí jeho charakteristika. „Tradiční český ležák se dobře pije. Když člověk popíjí třeba tmavý britský stout, dá si jich pár a má toho dost, podobná piva jsou hodně těžká a hutná. Českého spodně kvašeného ležáku člověk zvládne vypít víc,“ vysvětluje.

Krása v jednoduchosti

Právě jednoduchost českého ležáku je podle sládka důvodem jeho úspěchu. „V zahraničí se vaří především pivní speciály, netradiční a nové typy nápoje. Například i ochucené,“ popisuje. Tato piva jsou určená hlavně k degustacím, při kterých zákazníci ochutnávají různé druhy. Český ležák je tak oproti ostatním pivům poměrně obyčejný a stále stejný. „Právě proto se k němu ale lidé často vracejí,“ dodává Lumbert.

České pivovary loni do zahraničí vyvezly 4,6 milionů hektolitrů nápoje. „Nejčastěji se pivo exportuje na Slovensko, do Německa, Polska, Británie a Korejské republiky,“ vyjmenovává František Šámal. Zájem roste i v USA, Číně a Rusku, kam svůj ležák exportuje například Plzeňský Prazdroj.Většina vyvezeného piva pochází právě z Plzně. Prazdroj i díky silnému exportu loni vyrobil 11 milionů hektolitrů piva, tedy nejvíce za dobu své existence.

Doma je nejlíp

I přes velký zájem v cizině zůstává většina českého piva v tuzemsku. Podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven se za hranice vyveze sotva čtvrtina uvařeného nápoje. Větší část se rozprodá po České republice. „Pivo je i přes malý pokles výroby stále nejtypičtějším českým nápojem. Spousta lidí chodí do hospod popíjet, pivo si zákazníci objednávají i jen tak třeba k obědu. Odběr je proto i nadále velký,“ říká Michal Hájek, výčepní z pražské restaurace Na Růžku. Česká republika je tak dlouhodobě zemí s nejvyšší spotřebou piva na světě. V průměru vypije každý Čech za rok 138 litrů piva.


Anna Žáková
Anna Žáková
Kromě studia novinařiny vyplňuje můj čas především šerm, metalová a rocková hudba a výroba kostýmů na nejrůznější akce. V poslední době se ale pokouším (více či méně marně) i o fireshow a kontaktní žonglování. Na VOŠPu studuji třetím rokem. Do Generace20 přispívám už pět semestrů a vyzkoušela si téměř všechny redakční posty.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.