Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Vést firmu se švagrem je výzva. Kdyby se byznys nezdařil, můžeme přijít i o vztah, říká podnikatel Starý

Těsně před pandemií si se švagrem založili rodinnou firmu Seneb, ve které ručně vyrábí rostlinné pomazánky. Tomáš Starý (34) a Tomáš Novák (33) sází především na lokálnost produktů a nevšední chut´. „Na začátku podnikáni jsme si mysleli, že nebudou potřeba žádné větší investice,“ říká v rozhovoru pro Generaci20 podnikatel Starý.

Proč jste se rozhodli se švagrem vyrábět zrovna rostlinné pomazánky?
Když jsem se před pěti lety bavil s bývalou kolegyní o rostlinných produktech, stěžovala si, že na trhu nemůže sehnat kvalitní potraviny tohoto typu. Řekl jsem si, že výroba zdravých pomazánek nemůže být tak složitá a oslovil jsem švagra s nabídkou spolupráce. Hlavní know-how, jak vyrobit rostlinný produkt, jsme měli.

Vystudoval jste biochemii a švagr je vyučený kuchař, možná proto se vám výroba pomazánek zdála lehká. Narazili jste ale někde jinde?
Výhoda byla, že jsme věděli, jak udělat rostlinný produkt, Tomáš zase dokázal vymyslet zajímavé chutě. Moje ženy lékařka nám pomohla s úpravou receptur tak, aby měly kvalitní výživové hodnoty. Sestra hygienička nám zase pomohla nastavit provoz.  Narazili jsme ale u kapitálu, jelikož jsme si mysleli, že nebudou potřeba žádné větší investice.

Podobných výrobků je přitom plný internet a mnohé značky jsou již zavedené. Čím se od nich chcete odlišit?
Držíme si striktně standardy složení. Všechny naše produkty zpracováváme pouze ručně. Odlišujeme se zdravým složením a kombinací chutí, které podle nás dokážou oslovit. Vyrábíme třeba čočkovou pomazánku se švestkami nebo řepovou s vlašskými ořechy.

Kde jste sehnali finance?
Peníze do vybavení a surovin jsem poskytl já a Tomáš z počátku platil nájem za provozovnu. Vstupní náklady byly pro každého v řádu desetitisíců korun. Od té doby je už vše financované z prodejů pomazánek.

Jsme nuceni se vždy dohodnout.

Přemýšleli jste při zakládání firmy nad tím, jaká může mít rodinné podnikání úskalí?
Žádná si ani nepřipouštíme. Příbuzenský vztah vidíme jako pojivo. Jsme tak nuceni se vždycky dohodnout na zásadních věcech, například na nových produktech nebo velkých investicích. Vést firmu se švagrem je ale výzva, kdyby se obchod nezdařil, můžeme přijít nejen o zisk, ale i o vztah.

Takže se vám nikdy nestalo, že byste měli problém se shodnout?
Naštěstí ne. Pracovní povinnosti máme jasně rozdělené. Švagr se stará o provoz, já o management. Vzájemně si do průběhu práce nezasahujeme. Diskutujeme pouze když ochutnáváme výsledný produkt.

Výrobu rostlinných pomazánek jsme chtěli mít jako hobby.

Co jste odpodnikání zpočátku očekávali? 
Rozhodně jsme do něj nešli s tím, že bude naší hlavní výdělečnou činností. Nejdříve jsme výrobu pomazánek chtěli dělat jen jako koníček. S narůstajícím zájmem lidí a po přesunu na online prodej jsme ale zjistili, že se tím dokážeme i uživit. Řekli jsme si, že naší firmu chceme dostat na vyšší úroveň a rozrůstat se. Využíváme současných trendů, lidé totiž chtějí jíst zdravě, a zároveň vyhledávají produkty z lokálních surovin.


Jiřina Havlová
Jiřina Havlová
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Cestování, móda, víno a sarkasmus, to je moje.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.