Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Prodejci suvenýrů si stánky na Havelském tržišti losují

Havelské tržiště v Praze je známé širokou nabídkou potravin a suvenýrů. Místo k prodeji si musí obchodníci pronajímat. Prodejci se suvenýry však nemají na trhu stálé místo jako zelináři. Stánky si musí každý týden losovat, aby se prostřídali v placení různě vysokého nájmu. Pokud mají obchodníci nadřízeného, nájemné platí on - minimální výše činí 500 korun na den, maximální tisíc.

Počátek jara je pro obchodníky na Havelském tržišti příznivou dobou, protože díky teplému počasí na trh zavítá více lidí. Své zboží prodejci nabízejí ve stáncích. Ty mají pronajaté a jejich cena je různá, záleží totiž na rozměrech stánku a také na jeho poloze. Menší jsou na den za 500 korun, podél uliček stojí 700 a velké rohové stánky vyjdou až na tisíc korun.

Zelináři mají na tržišti stálé místo. Nestává se tedy, že by se každý týden stěhovali z jednoho stánku do druhého. „Nemusíme každý týden řešit, kdo a kde bude v jaký den prodávat. Není to chaotické,“ říká prodejkyně ovoce Jana Dvořáková (63). Ta na Havelském tržišti pracuje již 45 let.

Obchodníci se suvenýry naopak stálé místo nemají. Zelináři zde působí déle než oni a tudíž mají své stánky pevně určené. Každý týden se prodejci s upomínkovými předměty scházejí a losují si polohu místa, kde budou prodávat svůj sortiment. „Tato metoda je spravedlivá hlavně po finanční stránce,“ říká Marianna Dvonch (33), která ve svém stánku prodává pamětní předměty. Dodává, že se alespoň takhle prostřídají všichni zaměstnavatelé v placení vysokého, nebo naopak nízkého nájmu.

Zelináři v zimě neprodávají

Denní plat všech stánkařů se pohybuje okolo šesti set korun. V hlavní sezóně, která trvá od června do konce října, mají obchodníci možnost dostat navíc dvě procenta z celkového výdělku. Měsíčně si tak mohou přijít na zhruba 15 tisíc korun. „Prodej ovoce mě baví, nemám v plánu hledat si jiné místo,“ říká Dvořáková. Podle ní se však na trhu prodávají snadněji suvenýry, než potraviny. „Zelinářům se zde podle mého neobchoduje lehce, protože jsou všude supermarkety a lidé nakupují spíš tam,“ myslí si naopak Dvonch.

V zimě jsou na trzích pouze prodejci suvenýrů. „Jsme tu celoročně, protože sem chodí turisti, kteří hlavně nakupují předměty na památku,“ vypráví Dvonch. Zelináři zde obchodovat nemohou – zboží by totiž mohlo namrznout. „Myslím, že v období, kdy tu nerodáváme ovoce, se převážná většina obchodníků věnuje brigádám a přípravám na další sezónu,“ dodává Dvořáková.

V posledních několika letech se trh rozšířil o prodej suvenýrů. Ty lákají ke koupi zejména turisty, kteří si je pořizují na památku. Většinu klientely na Havelském tržišti tvoří převážně Rusové. Ti prý nakupují hlavně porcelán, korbely a obrazy. „Jsou to výborní zákazníci, skoupí opravdu všechno,“ tvrdí s nadsázkou Dvonch.


Melánie Krýslová
Melánie Krýslová
V Generaci 2O jsem již třetí semestr za sebou a nyní působím jako redaktorka a editorka v zahraniční rubrice. Odjakživa mě bavily knížky a psaní různých článků a povídek. V Generaci mám možnost se zdokonalovat a jít si tak za svým snem.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.