Pizzomaty rychle obslouží, ale neposkytnou gurmánský požitek
Technické vymoženosti přibývají takovou rychlostí, že už i mladí lidé mají důvod říkat: „To za našich mladších let nebývalo…“ Nelze se tedy divit, že pokrok dorazil i k automatům. Díky tomu vypadají přístroje na kávu vedle těch moderních jako vějíř vedle větráku – účel je stejný, jen to novější nabízí větší show.
Jedním z těchto nových strojů, který se objevil už i u nás, je pizzomat. Italská pochutina se v tomto červeném zařízení vyrobí během tří minut před zraky lačného zákazníka. Za celé představení musí člověk, pokud si ze čtyř druhů pizzy vybere, zaplatit zhruba 90 Kč. „Cena je asi jediná výhoda tohoto automatu,“ myslí si pizzař Jan Budín.
Rychle a bez velkého vybírání
Podle Budína je však levnost na úkor kvality. „Suroviny na pizzu jsou v pizzerii čerstvé, zatímco u automatu takovou jistotu nemáte,“ přibližuje pracovník pizzerie La Barca v Sadské. Xenie Fedorinová ze společnosti Let’s pizza, která automaty provozuje, dodává: „Ingredience v pizzomatu se doplňují jednou za tři dny.“
Tyto stroje se ale nepokouší konkurovat pizzeriím kvalitou. „Chceme uspokojit poptávku zákazníků v kteroukoli hodinu,“ osvětluje výhodu nonstop pizzomatu marketingová manažerka Fedorinová. Jestliže tedy někoho chytne „žravá“ během noci, může být tento stroj být ku prospěchu. A to hlavně díky rychlosti přípravy.
V té pizzomaty poráží nonstop pouliční pizzerie, které se, stejně jako stroje, nacházejí v hlavním městě. Svou cenou, jež se pohybuje od 90 do 100 Kč, konkurují červeným přístrojům. Přestože příprava jídla lidmi trvá kolem deseti minut, může si zákazník vybrat z více druhů pizzy, než nabízí automat za zhruba 600 tisíc Kč. Případně si může nechat nějakou ingredienci přidat, což stroj zatím neumí.
Puget dá, ale neporadí
Kromě přístrojů, které nabízejí italský pokrm, jsou i ty se stravou pro oči – automaty na květiny. Spíše než o rozmanitou plejádu barev v nich jde o to, že pokud někdo zapomene své milé koupit puget a květinářství už mají zavřeno, má možnost zachránit kyticí z automatu situaci a to v jakoukoli hodinu.
Trocha voňavé zeleně však zapomnětlivou osobu vyjde od 200 do 500 Kč. „V takovém cenovém rozmezí se pohybují i kvalitní kytice v běžném květinářství,“ vysvětluje květinářka Magdaléna Česalová. Toho, že by jí automat na květiny bral zákazníky se nebojí. „Stroj vám na rozdíl od květináře neporadí, jaké květiny se hodí k jaké příležitosti či pro jakou osobu,“ myslí si Česalová.
Vyjma strojů na pizzu a květiny fungují v Česku stroje na mléko. Jejich boom přišel v roce 2009 a díky poptávce o ně se uvažovalo i o automatech na maso. Jelikož zájem o čerstvé mléko klesnul, a mnohé automaty provozovatel stáhl z provozu, sešlo i z plánů na masové přístroje.
Autor: Benedikt Lederer, s přispěním Sylvie Zapletalové a Moniky Šimůnkové