Kvalitního obilí je letos kvůli suchu málo. Hrozí zdražení pečiva i piva
Soukromý zemědělec Jaroslav Klička (54) obdělává ve Středočeském kraji zhruba 100 hektarů půdy. „Letošní extrémní sucho nám způsobilo největší újmu na úrodě základních obilovin, jako je například pšenice či ječmen,“ říká Klička. Prvotní odhad Agrární komory ČR je, že počasí letos napáchalo škody v českém zemědělství až 11 miliard korun. „Konkrétní čísla zatím nemáme. Čekáme, jak dopadnou plodiny, které jsou ještě na poli – jako brambory či cukrovka,“ upřesňuje předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha.
Předčasné žně
Žně přitom tento rok začaly o 2 až 3 týdny dříve, než je zvykem. „Některé plodiny bohužel nestačily dorůst do správné velikosti a budou na běžném trhu neprodejné,“ stěžuje si Klička. Na špatnou sklizeň a nižší očekávaný hektarový výnos reagují obchodníci zvýšením cen daných komodit. Na světových burzách roste cena pšenice, což podle Agrární komory může vést ke zdražení pečiva. Na takové úvahy je ale podle pekařů brzy, zatím totiž kupují obilí ze skladů za staré ceny. „Teprve až uvidíme, jak se škody způsobené suchem odrazí na cenách mouky, začneme uvažovat, za kolik budeme pečivo prodávat dál,“ říká majitel pekárny v Křepenicích.
Také cena ječmene je stále vyšší. „Téměř na třetině pozemků pěstuji sladovnický ječmen, který je základem do piva. Úroda byla téměř poloviční,“ říká Klička. Proto se dá očekávat také zdražení piva. „Ceny potravin budou záviset především na rozhodnutí zpracovatelů a obchodníků. Ale hodnota jednotlivých surovin ve finálních produktech hraje jen malou roli. Větší vliv na cenu mají například ceny energií, pohonných hmot či práce,“ vysvětluje Pýcha.
Nedostatek krmiva
Velké škody evidují zemědělci zejména u krmných plodin jako je například kukuřice. Krmiva pro hospodářská zvířata proto budou letos mnohem dražší a tím se zvýší i náklady zemědělců v živočišné výrobě. „V tuto chvíli děláme průzkum mezi členy Zemědělského svazu České republiky a zatím se nám ukazuje, že o redukci počtu zvířat uvažuje necelá třetina chovatelů,“ říká Pýcha. Jaroslav Klička, který chová téměř stovku hospodářských zvířat, má také obavy. „Pokud neseženu více krmiva za přijatelnou cenu, budu muset dát část skotu předčasně na jatka,“ stěžuje si Klička. Pokud se tak stane, vybrané maso bude zřejmě na přechodnou dobu levnější.