Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Jsou zdravé, ale i drahé. Vlašské oříšky mohou o Vánocích chybět

Náklady na výrobu cukroví se mohou zvýšit až o 50%. Studený květen přinesl slabou úrodu vlašských oříšků a stejně jako loni i letos ořešáky nabídly svým majitelům jen smutný pohled. Neúroda zasáhne před Vánoci nejen domácnosti, ale i některé cukrárny. Účet za čtvrt kila ořechů se totiž vyšplhá až k osmdesáti korunám, před dvěma roky byste přitom za stejné množství dali polovinu.

Vánoční svátky budou v některých domácnostech úplně bez tradičních vlašských ořechů. Kvůli vysokým cenám se na některých stolech v rodinách nemusí objevit ořechové pusinky nebo řezy, které „vlašáky“ obsahují. „Cukroví z vlašských ořechů dělat nebudeme, nedělali jsme ho už minulý rok,“ říká Marta Součková, vedoucí sezimovoústecké cukrárny U Zlatého Slunce.

Tohle rozhodnutí asi zákazníky nepotěší. Cukrárna v Sezimově Ústí se ke zdražování ořechů staví nejradikálnějším způsobem. „Když to spočítám, vyšel nás jeden kousek cukroví na necelé tři koruny. Teď, kdybychom chtěli znovu vyrábět cukroví s vlašskými ořechy, došli bychom až k ceně přes pět korun za kus,“ běduje Součková.

Cukrárna měla kvůli ceně 45 korun za čtvrt kila vlašáků při výrobě vánočních dobrot z drahých oříšků náklad kolem šestnácti tisíc. „Dneska bychom se přehoupli přes třicet tisíc. To je šílené,“ obrací oči v sloup Součková.

Laskominy z vlašských oříšků oželí i leckteré domácnosti. Paní Milena Nágelová byla zvyklá odebírat před Vánoci od sousedky-pěstitelky dvě kila ořechů, teď neuvidí ani gram. „Už patnáct let si od ní beru vlašáky, za dvě kila jsem jí dávala stovku, letos abych pro ně letěla do supermarketu,“ stěžuje si Nágelová.

Jinde je jich dost

Tam by za stejnou porci dala při dnešních cenách skoro 650 korun. „Vlašské ořechy u mě letos nebudou. Je spousta druhů cukroví, tak nevidím důvod, proč bych měla utrácet za tak drahé vlašáky,“ říká Nágelová. Přesto jsou pěstitelé, kteří pomalu ani nemají kde svou úrodu usušit. „Tolik ořechů jako letos jsme snad ještě neměli,“ popírá obecné tvrzení o mizerné úrodě Tomáš Mnich z Teplic.

„Náš ořešák nám dal takové množství, že jsme potěšili nejen celou naší rodinu, ale i spolupracovníky,“ přidává se Jana Podlesná z Krnova. Jde tedy očividně o lokální neúrodu. Zdražení by tak některé kraje, zejména na Moravě, postihnout nemuselo. Opomíjením vlašských ořechů navíc ubyde v jídelníčcích něco ze zdravé výživy.

Ořechy totiž pomáhají potlačit riziko infarktu až o čtyřicet procent. „K tomu snižují riziko cukrovky a rakoviny, zlepšují paměť a soustředění,“ popisuje pozitivní účinky ořechů na lidský organismus lékař Jaroslav Rytíř. Stačí přitom jejich konzumace jednou za měsíc. S přísunem ořechů bychom to ale neměli přehánět, jsou totiž energeticky náročné. Sedm ořechů obsahuje skoro 200 kilokalorií. Ke spálení takového množství je třeba asi 40 minut chůze.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.