Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Cukráře a jejich výrobky ovlivňuje zdražení másla. Za vánoční cukroví si zákazníci připlatí

Máslo se teď řeší všude, v supermarketu i na nejvyšší politické úrovni. Za poslední půlrok se zvedla jeho cena v České republice v průměru o 14 korun za kus. Dalšího zdražování se teď obávají hlavně cukráři, pro něž už začala sezóna pečení vánočního cukroví. Někteří z nich předem stanovili ceny a uzavřeli objednávky, jiní naopak uvažují o tom, že si za své výrobky budou muset říct o více peněz.

V Rodinné cukrárně ve Vlašimi plánují letos přijmout méně objednávek vánočního cukroví. Nemohou totiž předem zákazníkům říct jeho přesnou cenu. Ta se odvíjí od toho, kolik stojí máslo, které se nyní dá nejlevněji sehnat tak za 50 korun. Cukráři se obávají, že před Vánocemi bude ještě dražší. Lidé by potom cukroví za vyšší cenu nechtěli a oni by prodělali. „Letos všechny zajímá hlavně cena cukroví za kilogram. Pokud bude máslo stát 70 korun, budu rád, když upečeme pro ty, co jsou nám věrní a zachováme podobné ceny jako loni,“ říká Pavel Bayer, majitel vlašimské cukrárny.

Také Alena Michálková peče vánoční cukroví na zakázku. Snaží se vždy uvádět cenu dopředu a to se jí tento rok nevyplatilo: „Na dříve zamluvených objednávkách jsem kvůli tomu prodělala, protože větší náklady za máslo mi nikdo nedoplatil. Proto plánuji zdražení alespoň o 20 korun za kilogram.“ Barbora Jechová, která peče cupcaky (minidortíky v papírových košíčcích) na zakázku, výslednou cenu vypočítává vždy až po koupi surovin. „Když je máslo zlevněné, kupuji si ho občas do zásoby, jinak používám do krémů i margarin. Své výrobky jsem proto výrazně nezdražovala,“ říká.

Kvalita před kvantitou

Cukráři kvůli zdražení mléčných výrobků mění ceny také u své stálé nabídky. Někteří nechtějí nahrazovat máslo levnějším margarínem, další to považují za dobrou alternativu. „Stojíme si za kvalitou, i kdybychom měli věnečky prodávat dráž. Děláme klasické české zákusky a máslo nic nenahradí. Proto jsme museli výrobky zdražit řádově o deset procent,” konstatuje Bayer. Řešení vidí i ve výrobě menšího počtu zákusků a dortů.

Zdražení stálých výrobků zatím neplánuje Jaroslava Janská ze sedlčanské cukrárny Janský. „Pokud by se cena másla zvedla na 70 korun, mohli bychom si vyrábět vlastní, ale to záleží také na našich časových možnostech,” dodává, jelikož v cukrárně spotřebují kolem 20 kilogramů másla za měsíc. Přesto doufá, že cena za čtvrtkilovou kostku klesne.

Podle Českého statistického úřadu tuzemská spotřeba másla dlouhodobě stoupá. Nyní dokonce lidé na máslo stojí fronty a kupují si ho do zásoby. Dokonce si na něj mohou i vsadit. Sázková kancelář Fortuna vypsala kurzy na to, jaká bude cena másla letos v prosinci, kdy se čeká největší poptávka. Bookmakeři odhadují, že cena se bude s nejvyšší pravděpodobností pohybovat před Vánocemi mezi 65 – 75 korunami. Za nejméně pravděpodobné považují zlevnění pod 30 korun.


Nikola Mrázková
Nikola Mrázková
VOŠP studuji třetím rokem. Každý semestr jsem si v Generaci20 mohla vyzkoušet jinou roli a tou čtvrtou je aktuálně mentorka našich nováčků. Většinou mě někde potkáte také s fot´ákem v ruce a moje záběry můžete najít i na generačním Instagramu, který mám na starosti. Ve volných chvílích se také kamarádím s Photoshopem a nikdy nepohrdnu dobrým kafem a dortem.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.