Za kilo hříbků platí Němci deset euro
Co dříve bylo pro většinu lidí na Šumavě pouze zábavou, se teď změnilo v hon na jediný druh hub. Sběrači, kteří chtějí svoji kořist zpeněžit, jdou totiž právě jen po hříbcích. Les tak v některých částech připomíná množstvím houbařů skoro až rojení mravenců, kterým někdo šlápl do mraveniště.
Rekreační hledači však nemusí propadat panice, že by při jejich příchodu byl les už zcela hříbků zbavený. „Sbírají se hříbky jen do určité velikosti, takže ty úplně malé i ty zase moc veliké v lese sběrači nechávají,“ vysvětlil Jaroslav Brůček, který je jedním z houbařů vyrážejících do lesa pro zisk. Takovou cestu absolvuje několikrát týdně a tařka pokaždé se vrací až s třemi kily hřibů.
Jak sám prohlašuje, tento rok jsou prý hotové žně, nebot´ zatím žádná z hub, co našel, nebyla napadena červy. Brůček vykupuje houby i od ostatních houbařů z vesnice, kde přes léto pobývá, a během týdne prodá okolo devíti kilogramů svého zboží.
Za každé kilo zdravých hříbků v Německu platí po 10 eurech. Ještě než dojde na finanční vyrovnání, houby čeká cesta za hranice naší země, kde jsou všechny ve fabrice rozkrájené a speciálním vysoušečem usušené. Až v okamžiku, kdy jsou hříbky takto připravené k prodeji v německých obchodech, dostávají čeští sběrači za svá dodaná kila zaplaceno.
Tuzemští houbaři mají při prodeji do Německa výhodu, že nejsou nijak sběrem hub omezeni. V Švýcarsku je sběr povolen pro každý les jen v určité týdny, v Rakousku se zase nesmí nasbírat více než jeden kilogram hub a jakýkoli prodej je zakázaný.