Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Sbírané houby musí mít určitou velikost. Zdroj: Benedikt Lederer

Za kilo hříbků platí Němci deset euro

Počasí během srpna ukázalo, že umí vše. Od prudkého deště až po více než třicetistupňová vedra. V našich lesích se objevila spousta hub a netrvalo dlouho, aby se mezi těmi, co je sbírají pro vlastní zábavu a pro chut´, objevili i tací, co je sbírají pro peníze. Své obsahy košíků pak prodávají po kilech především cizinců.

Co dříve bylo pro většinu lidí na Šumavě pouze zábavou, se teď změnilo v hon na jediný druh hub. Sběrači, kteří chtějí svoji kořist zpeněžit, jdou totiž právě jen po hříbcích. Les tak v některých částech připomíná množstvím houbařů skoro až rojení mravenců, kterým někdo šlápl do mraveniště.

Rekreační hledači však nemusí propadat panice, že by při jejich příchodu byl les už zcela hříbků zbavený. „Sbírají se hříbky jen do určité velikosti, takže ty úplně malé i ty zase moc veliké v lese sběrači nechávají,“ vysvětlil Jaroslav Brůček, který je jedním z houbařů vyrážejících do lesa pro zisk. Takovou cestu absolvuje několikrát týdně a tařka pokaždé se vrací až s třemi kily hřibů.

Jak sám prohlašuje, tento rok jsou prý hotové žně, nebot´ zatím žádná z hub, co našel, nebyla napadena červy. Brůček vykupuje houby i od ostatních houbařů z vesnice, kde přes léto pobývá, a během týdne prodá okolo devíti kilogramů svého zboží.

Za každé kilo zdravých hříbků v Německu platí po 10 eurech. Ještě než dojde na finanční vyrovnání, houby čeká cesta za hranice naší země, kde jsou všechny ve fabrice rozkrájené a speciálním vysoušečem usušené. Až v okamžiku, kdy jsou hříbky takto připravené k prodeji v německých obchodech, dostávají čeští sběrači za svá dodaná kila zaplaceno.

Tuzemští houbaři mají při prodeji do Německa výhodu, že nejsou nijak sběrem hub omezeni. V Švýcarsku je sběr povolen pro každý les jen v určité týdny, v Rakousku se zase nesmí nasbírat více než jeden kilogram hub a jakýkoli prodej je zakázaný.


Benedikt Lederer
Benedikt Lederer
Jako malý kluk jsem psal na zaprášená auta a zamlžená skla, nyní v roce 2013 píšu na Generaci 20. Kromě čokolády a řízků je mému srdci blízké i improvizační divadlo a veselá hudba.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.