Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Vzneste se do gastronomického nebe

Milovníci dobrého jídla mohou celý měsíc degustovat a popíjet v nejlepších restauracích České republiky za symbolické ceny. Patnáctého ledna totiž začal Grand Restaurant Festival, který druhým rokem pořádá přední český gastronom Pavel Maurer.

Grand Restaurant Party Sovovy Mlýny, zdroj: grandrestaurantfestival.cz

Ojedinělá gastronomická událost nabízí ty nejlepší pokrmy čtyřiceti dvou vyhlášených restaurací. Tento ročník se navíc festival rozrostl do dalších sedmi měst, tak že kromě Prahy mohou labužníci zavítat i do Brna, Karlových Varů, Liberce, Nepomuku, Olomouce, Ostravy a Plzně.

„Záměrně jsme vybrali luxusní restaurace. Nemá cenu dělat festival v restauracích, které jsou běžné, protože tam jde každý normálně. My jsme chtěli, aby i obyčejní lidé mohli ochutnat vysokou gastronomii,“ řekl pro Český rozhlas Pavel Maurer.

Festival nabízí nepřeberné množství jídla. Každý si vybere, na co má zrovna chut´. Někdo volí raději jehněčí, mořské plody nebo třeba sushi. A protože je to český festival, nesmí chybět pivo. Letošní ročník patří pivovaru Pilsner Urguell. Ceny pokrmů se pohybují okolo 200 – 600 kč.

Za dobrotami s Mňam Busem

Grand Retsaurant party, zdroj: grandrestaurantfestival.cz

A pro ty, kteří by si svátek jídla chtěli užít opravdu plnými doušky, připravili organizátoři festivalu speciální akci, takzvaný Mňam Bus. Tato akce představuje šest vynikajících pokrmů a setkání s předními českými šéfkuchaři. Mezi nimi nechybí Roman Paulus, Jiří Štift a Shahaf Shabtay. Po celou dobu akce návštěvníky vozí do vybraných restaurací Mňam Bus. Tato akce je ukončena Master rituálem, kdy vám pivo načepují do poháru na „čochtana“, to znamená úplně bez pěny a rozpění ho až před zraky hostů.

„Mňam Bus je největším hitem letošního festivalu. Už ze začátku byl vyprodaný. Dokonce kvůli němu přijeli lidé až ze severovýchodního Polska,“ řekla dcera pořadatele festivalu Anna Maurerová.

Jarním synonymem Grand Restaurant Festivalu je takzvaný Prague Food Festival, který má u nás již dlouholetou tradici. Koná se v květnu pod širým nebem na vybraném místě Prahy. Letos se nejlepší šéfkuchaři a barmani ČR sejdou 27. – 29. května v Královské zahradě a míčovně Pražského hradu, aby návštěvníkům předvedli domácí i exotické speciality.

Restaurace, ve kterých Grand Restaurant Festival probíhá:


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.