Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Velikonoce v Praze: klobásu z grilu spláchnout zeleným pivem

O trdelníky, langoše a pražené ořechy lidi stojí. Jediný stánek s kraslicemi, který na Václavském náměstí momentálně připomíná Velikonoce, ale kolemjdoucí míjejí. Ani na Zelený čtvrtek návštěvníky symboly křest´anského svátku nezajímají, přednost má spíše grilovaná klobása.

 

Stánky vyzdobené barevnými fáborky a ovce bečící v ohradě na Václavském náměstí mají Pražanům aspoň trochu připomenout probíhající velikonoční svátky. Během těch si věřící připomínají poslední dny Ježíše Krista, od večeře přes zradu, ukřižování až po zmrtvýchvstání, k němuž podle křest´anské víry došlo tři dny po jeho mučednické smrti. Spíše než křest´anské symboly jsou ale k vidění langoše a brynzové halušky.

Více než pomlázky a kraslice zajímalo návštěvníky trhů občerstvení. Zdroj: Simona Samková

Atmosféru Zeleného čtvrtka tak zachraňuje aspoň postarší paní v moravském kroji, jež se naproti stánku s trdelníky pyšně chlubí ručně malovanými kraslicemi. „Vozím je sem z Uherského Hradiště už čtyřicet let. Některým sběratelům dokonce na zakázku,“ vypráví Anna Řezáčová (60) zatímco vrací drobné platícím Němcům.

Sváteční nálady se Praha snaží docílit bohatými trhy a doprovodným programem. Více než tradice je ale ve vzduchu cítit zápach přepáleného oleje z fritovaných brambor. I ty jsou pro návštěvníky trhu na Staroměstském náměstí větším lákadlem než vajíčka a pomlázky. „V Praze se svátky tolik neprožívají, dokonce ani velikonoční pondělky. Ještě před dvaceti lety na nás sem tam zazvonil nějaký koledník, dnes už kluky s pomlázkou skoro nepotkávám ani venku,“ říká návštěvnice trhu Eva Kratochvílová (70) postávající u vysázených tulipánů kolem sochy mistra Jana Husa, hned vedle barevné májky a slaměného chléva.

Mladá stánkařka v dřevěné budce na náměstí Republiky v tichosti váže tulipány, kolemjdoucí ji přehlíží stejně jako dekorační vajíčka ve vedlejším stánku. O velikonoční symboly nemají zájem, ale chut´ na klobásu stále zůstává. Atmosféře Velikonoc nenahrává ani nevlídné počasí. Návštěvníky trhů zahání spíše pod střechu obchodního domu Palladium.

Do centra na kopřivový ležák

Velikonoční atmosféru nezaručila ani barevná výzdoba. Zdroj: Simona Samková

U jednoho ze stolů v restaurace Archa sedí skupinka turistů, na korkovém tácku před sebou mají položené půllitry s dosti neobvyklým pivem – má zelenou barvu. Majitel restaurace Jan Prokůpek (24) na dnešní den nakoupil tři malé sudy takto obarveného piva, první došel už před polednem. „Chystáme dnes akci pro pětadvacet lidí, kteří sem každoročně jezdí na Zelený čtvrtek a popíjejí třináctistupňové zelené Starobrno,“ říká Prokůpek.

Kopřivou obarvený ležák se na Zelený čtvrtek točí i v restauraci U Kotvy v centru Prahy. „Zákazníci si kvůli Zelenému čtvrtku rezervují stoly. Přijde jich vždy tak o dvacet až třicet více než v běžný den,“ vysvětluje František Studnička (45), který v restauraci obsluhuje.


Tereza Tancerová
Tereza Tancerová
Studuji VOŠP a v Generaci 20 působím již pátý semestr. Kromě psaní také ráda čtu, sleduji akční filmy a už od dětství hraji na kytaru. Baví mě zimní sporty - především lyžování a snowboarding.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.