Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Restaurace zůstanou i nadále nekuřácké. Oddělené místnosti by podle majitelů stejně vyšly draho

Poslanci chtějí zmírnit protikuřácký zákon. Novela by v restauracích umožnila zřídit kuřácké prostory, menší hospody by se opět mohly stát kuřáckými. Podnikatelům se ale do budování oddělených místností pro kuřáky příliš nechce. Stály by je moc peněz.

Poslanci usilují o to, aby v hospodách mohly vzniknout oddělené kuřárny. Pomocí novely chtějí zmírnit protikuřácký zákon, který platí již rok. „Speciální kuřácký prostor by musel být neprůchozí a musel by mít dobré odvětrávání,“ zamýšlí se nad návrhem novely Michal Hájek, výčepní z pražské restaurace Na Růžku. Zákon chtěli už dříve zmírnit senátoři. Většinu jejich návrhů však 18. dubna zamítl Ústavní soud. Protikuřácký zákon tedy stále platí. V žádném podniku si lidé nebudou moci zapálit. 

Práce navíc

Do budování vnitřních prostor pro kuřáky se ale některým majitelům hospod už ani nechce. „Na protikuřácký zákon si už všichni zvykli. Kdyby novela prošla, asi bychom vše nechali při starém. Oddělená kuřárna by kvůli vybudování stála peníze a čas,“ myslí si Hájek. Kuřárny by podle zákona musely být bez obsluhy, aby zaměstnanci podniku nemuseli chodit do zakouřeného prostoru. Podle Hájka ale protikuřácký zákon přinesl pozitiva. „Do restauracích obecně začalo chodit více mladých lidí a rodin. A i práce je příjemnější. Přeci jen je lepší trávit pracovní dobu v čistém prostředí, kde není neustále cítit cigaretový dým,“ dodává.

Zatímco velké podniky by mohly mít kuřárnu, v těch menších by se mohlo kouřit v celém prostoru. Návrh novely majitelům hospod do 80 metrů čtverečních dává na výběr. Mohli by si sami rozhodnout, zda jejich bar bude nekuřácký či naopak. V kuřáckém podniku by se ale nesmělo podávat jídlo.

Změna by mohla pomoci hlavně vesnickým hospodám. „Zákaz kouření v barech mi pro venkovské podniky přijde nesmyslný. Většina štamgastů jsou stejně kuřáci, takže ven na cigaretu chodí celá hospoda,“ říká Filip Tater, pravidelný zákazník několika různých podniků v okolí Slapské přehrady.

Anarchie na venkově

Podle Tatera se ale v případě vesnických pivnic zákon někdy dodržuje jen „naoko“. Na dveřích podniků sice cedule se zákazem kouření bývají, realita je ale mnohdy odlišná. „V některých barech se zákaz dodržuje, jinde se ale kouří nadále. V zapadlých putykách, kam chodí jen pár místních, dodržování protikuřáckého zákona stejně nikdo nikdy nekontroloval a myslím si, že ani nebude,“ vysvětluje Tater. Novela zákona by podle výčepního Hájka mnoho změn nakonec pravděpodobně nepřinesla. „Rozhodně by ale byla vstřícným gestem vůči podnikatelům,“ myslí si.


Anna Žáková
Anna Žáková
Kromě studia novinařiny vyplňuje můj čas především šerm, metalová a rocková hudba a výroba kostýmů na nejrůznější akce. V poslední době se ale pokouším (více či méně marně) i o fireshow a kontaktní žonglování. Na VOŠPu studuji třetím rokem. Do Generace20 přispívám už pět semestrů a vyzkoušela si téměř všechny redakční posty.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.