Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Rada z praxe: Nepřebíhejte z PR do novinařiny a choďte na pivo

Hostem úterního tvůrčího ateliéru plus byl šéfredaktor Radiožurnálu a bývalý student VOŠP Ondřej Suchan. Se stávajícími studenty se podělil o své zkušenosti a zavzpomínal na studentská léta. Jeho vystoupení Generace 20 zaznamenávala online na našem Twitteru. Vybrali jsme čtyři postřehy z praxe zkušeného novináře a nabízíme k nim pohled dvacetiletých adeptů žurnalistiky.

„Když budete umět mluvit, je to velká výhoda. Mýtus o tom, že v rozhlase nemusíte umět psát, je největší blbost, kterou jsem slyšel. Právě proto, že jsou zprávy v rozhlase krátké, musíte umět dobře formulovat myšlenky,“ radí studentům Ondřej Suchan.


G20: Slýcháme taky spoustu blbostí a souhlasíme – bez psaní se novinář neuživí. Slyšíme to ostatně ve škole dnes a denně. Ale přiznejme si: ne každý tomu věří, zejména když se vidí jako budoucí moderátorská hvězda před kamerou. 

„V Lidovkách jsme po uzávěrce šli na pivo. V rádiu mi to pravidelné pivo po práci chybí,“ dodává.


G20: Amen. Rádi slyšíme, že bez utužování kolektivu redakce zkrátka fungovat pořádně nemůže. Jdeme příkladem a družíme se v Kotvě každý čtvrtek po poradě. A těch nápadů, co tam padne! (Abychom je s ránem zase zapomněli.) 

„V rádiu se o koronaviru snažíme dávat jen opravdu důležité info čtyřikrát denně, nechceme posluchače přehltit a šířit paniku. Pohybujeme se na tenkém ledě,“ upozorňuje.


G20: Proti šíření paniky možná funguje i bod číslo dvě. Tužení kolektivu v restauračním zařízení. Škoda jen, že se neprokázalo, že proti viru nejlépe zabírá alkohol… 

„Hlavně nedělejte to, že budete přebíhat z PR do novinařiny, to nefunguje,“ radí Suchan studentům.


G20: Tomu docela ochotně věříme. PR a novinařina se spolu moc nerýmuje. Na druhou stranu se dá obojí učit na stejné škole. 

Text vznikl s přispěním Anny Lacinnikové.


Dáša Šamanová
Dáša Šamanová
Třetím rokem studuji Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze a již čtvrtý semestr působím v Generaci 20. Tentokrát už na tom, pro mě zatím nejnáročnějším, postu, a to jako šéfredaktroka. I když je náročný, baví mě ze všeho nejvíc. Každým dnem totiž posouvá hranici mých nervů, ale i schopností jednat a editovat články mladších spolužáků, o krok dál. Pocházím z malé jihočeské vesnice, kam se ráda vracím a k životu potřebuji přírodu, cestování a smích.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.