Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Potravinové banky si váží každé pomoci. Vyzývají, aby lidé nosili hlavně trvanlivé potraviny

V těchto týdnech vydávají potravinové banky třikrát více jídla než normálně. Může za to především uprchlická vlna způsobená válkou na Ukrajině. Kromě velkých obchodních řetězců pomáhají i lidé, a to včetně studentů. Darují trvanlivé zboží či hygienické potřeby.

Už týden po začátku invaze Rusů na Ukrajinu začala studentka Karolína Kovandová (22) přispívat do potravinové banky. V ní se shromažďuje zboží a dále putuje k odběratelským dobročinným organizacím. Skrze ně se potraviny dostávají k lidem v nouzi. „Věděla jsem, že po vypuknutí války bude potřeba nějak pomoct. Darovat do sbírky bylo to nejmenší, co jsem mohla udělat,“ popisuje Kovandová. Do velkých tašek na pomoc lidem z Ukrajiny zabalila především trvanlivé zboží jako konzervy nebo těstoviny a hygienické potřeby včetně těch pro malé děti. „Četla jsem na webových stránkách potravinové sbírky, že právě tyto věci využijí přistěhovalci nejvíce,“ říká Kovandová. 

Kurýři začali dovážet potraviny domů

Z obřího skladu v pražských Letňanech míří jídlo k mnoha lidem. Běžnými odběrateli jsou charitativní organizace a poskytovatelé sociálních služeb, které balíčky předávají dál. Někteří si ale pro pomoc přijít sami nemůžou. Právě pro takové občany je určen nový projekt „365 dní pro potravinové banky“, který zajistí dovoz toho nejdůležitějšího k daným lidem domů. „Jedná se zejména o matky samoživitelky, které mají několik dětí, a také o seniory starší 80 let,“ uvádí ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová. V registru potřebných, kterým tato služba ulehčí, je v současnosti přes sto osob. Přes formulář se ozvali potravinové bance v kraji, kde bydlí. Podle Doušové je darování potravin jednoduché. „Opravdu stačí jen přijít a přinést,“ vysvětluje.

Uprchlická krize paradoxně bankám pomohla. Počet darů se totiž výrazně navýšil. „Naše práce se ovšem nesoustředí pouze na uprchlíky, ale především na standardní odběratele. Jsou to organizace, které zásobujeme každý den,” říká ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. „Snažíme se rozdělovat jídlo stejnou mírou a spravedlivě. Není to půl na půl, ale pomůžeme tomu, kdo zrovna potřebuje,” vysvětluje Láchová.

Zaměstnanci jsou vděční za dary

Lidé se o bance dozvídají především přes internet. „Viděl jsem příspěvky na sociálních sítích ohledně pomoci pro banky. Rozhodli jsme se s rodiči nakoupit jídlo a věci pro malé děti,“ popisuje student Matyáš Bubeník (23). Dar přivezli do skladu v Letňanech, kde si zboží zaměstnanci převzali a roztřídili ho. „Oceníme jakýkoli příspěvek. V současnosti nám dary přinášejí už i mladí,“ sděluje Doušová. 

Zaměstnanci bank jsou vděční za každý dar. „Lidé, kteří nemají peníze na jídlo, pomoc potřebují, nemůžeme je v tom nechat,“ uvádí Doušová. „Kromě trvanlivých surovin jsou nejlepší sýry nebo máslo. Nedostatek je především dětských přesnídávek,“ popisuje. Stejně jako Bubeník můžou lidé potraviny předat například v největším skladu v Praze nebo v jakékoli z patnácti poboček po celé České republice.


Daniela Habešová
Daniela Habešová
Studentka třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky milující víno, společnost a cestování.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.