Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Palmový olej – surovina, která víří emoce. Mezinárodní boj proti němu chtějí vést Češi

Ačkoliv Česká republika nepůsobí jako ideální místo pro boj s kritizovaným palmovým tukem, právě zde na konci února vznikla Mezinárodní koalice proti palmovému oleji. Odsud její členové chtějí za finanční podpory sponzorů i veřejnosti řídit ekologické kampaně - rozšířit povědomí o rizikách palmového oleje, vytvářet mezinárodní petice a pokusit se donutit výrobce potravin a biopaliv snížit jeho spotřebu.

Palmový olej budí pozornost a kontroverze téměř po celém světě. Nově ale v Česku vznikla Mezinárodní koalice proti palmovému oleji, organizace, která chce s problematickým tukem bojovat ze středu Evropy. „Naším cílem je informovat veřejnost o problematice palmového oleje. Chceme komunikovat s vládami našich členských zemí a plošně omezit spotřebu tuku tak, aby se následně snížila i jeho produkce,“ říká Kateřina Holubová, tisková mluvčí nové koalice. Dodává, že schůdnou cestou je nahrazování palmového oleje jinými tuky, například řepkovým či arašídovým.

Ničí lidské zdraví

Palmový tuk je dnes nejpoužívanějším rostlinným tukem na světě. Najdeme ve většině potravin od sladkostí po pečivo. Podle docenta Jana Pánka z Ústavu analýzy potravin a výživy je důvod prostý; palmový olej je nejlevnějším rostlinným olejem na světě a jeho výroba je v porovnání s ostatními tuky velmi jednoduchá. Jeho konzumace ale skrývá mnohá úskalí.
Tuk vyráběný z palmy olejné obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, které lidskému organismu neprospívají. Platí však, že nezdravá je nadměrná konzumace prakticky jakéhokoliv tuku. Nemusí se proto jednat pouze o palmový olej.

„Nejsou zdravé a nezdravé potraviny, ale zdravá a nezdravá množství. Při malých porcích lze tolerovat i výrobky s méně vhodným složením mastných kyselin,“ říká docent Jiří Brát z projektu Vím, co jím, který se snaží spotřebitele lépe zorientovat v  nabídce potravin a informuje o vlivech jejich konzumace na lidské zdraví.

Ekologická katastrofa 21. století

Odpůrci palmového oleje ale nepoukazují jen na zdravotní dopady při jeho konzumaci. Upozorňují i na ekologické problémy spojené s pěstováním palmy olejné, ze které se tuk vyrábí – předevšímna vypalování půdy pro nové palmové plantáže.

S palmovým olejem tak souvisí jedna z největších ekologických katastrof za posledních dvacet let – rozsáhlý požár pralesů v Indonésii. Při vypalování půdy pro nové palmové plantáže se tam oheň vymkl kontrole a během několika měsícůshořely obrovské plochy indonéského deštného pralesa, za včetně vzácných druhů zvířat, například orangutanů a tygrů.

Právě kvůli této události započaly ve světě hlavní ekologické kampaně proti palmovému oleji. Rázem se po celém světě objevily výzvy k jeho bojkotu. Výrobci potravin pod nátlakem petic slíbili menší spotřebu tohoto tuku a stále více a více výrobců začalo používat olej z certifikovaných zdrojů – tedy ten, který byl vyroben ekologicky. „Jako společnost máme závazek pomoci dosáhnout nulového odlesňování do roku 2020. Naše výrobky by neměly být spojovány s ničením deštných pralesů,“ uvádí na svých stránkách například nadnárodní potravinářská společnost Nestlé.

Čokoláda opici nezabije

Aktivisté by ale neměli vyhráno ani v případě, že by celý potravinářský průmysl přestal palmový olej používat. Zvyšující se poptávku po palmovém oleji a následné odlesňování mají na svědomí spíše výrobci biopaliv. Na výrobu bionafty se totiž podle statistik ročně spotřebuje největší část světové produkce palmového oleje. Výrobci potravin spotřebují pouze třetinu, i když právě na ně míří většina ekologických kampaní. „Mezinárodní koalice proti palmovému oleji by se v budoucnu chtěla soustředit právě na firmy vyrábějící biopaliva. Místo bojkotování čokolád a jiných potravin s palmovým olejem je důležitější zaměřit se na největší spotřebitele této problematické suroviny,“ uvádí Holubová.


Anna Žáková
Anna Žáková
Kromě studia novinařiny vyplňuje můj čas především šerm, metalová a rocková hudba a výroba kostýmů na nejrůznější akce. V poslední době se ale pokouším (více či méně marně) i o fireshow a kontaktní žonglování. Na VOŠPu studuji třetím rokem. Do Generace20 přispívám už pět semestrů a vyzkoušela si téměř všechny redakční posty.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.