Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Mladí budou svým oblíbeným hospodám důvěřovat dál

Kauza nebezpečného metanolu hýbe Českem. Ačkoli policie zadržela hlavní podezřelé, na českém trhu se může vyskytovat ještě 15 tisíc litrů jedovatých lihovin. Generace 20 zjišt´ovala, zda se mladí lidé po skončení prohibice obávají pít tvrdý alkohol.

Lidé by neměli pít alkohol nejasného původu. Foto: autorka

Závadný alkohol má na svědomí už dvacet sedm životů a v domácím léčení nebo nemocnicích leží několik desítek dalších pacientů. Prohibice, která zakazovala prodej lihovin s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent, sice už skončila a policie zadržela hlavní podezřelé, na českém trhu by však mohlo být ještě 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu. A tenje neznámo kde.

Pančuje se ve velkém

Pančované lihoviny tvoří podle některých zdrojů dvacet až dvacet pět procent alkoholu na českém trhu. Současná vlna otrav je výjimečná, avšak nelegálně vyráběný alkohol má většinou nižší kvalitu a obsahuje řadu nebezpečných příměsí. Vyvstává tedy otázka, kde všude se takový alkohol prodává?

Většina studentů, které Generace 20 oslovila, věří, že v jejich oblíbených podnicích pančovaný alkohol nikdy nenabízeli a jejich provozovatelům plně důvěřují. „Teď, když prohibice skončila, dám si tvrdý alkohol jen v hospodě, kam pravidelně chodím. Kupovat ho radši nikde nebudu,“ říká čtyřiadvacetiletý Lukáš Hlavsa.

Nařízení nemusí dodržovat každý

Podle nového nařízení by se na pulty neměl dostat alkohol vyrobený po prvním lednu 2012 a neměl by se nabízet ani v hospodách a restauracích. To platí i pro otevřené lahve. Lihoviny vyrobené po tomto datu budou muset mít nové kolky i takzvaný rodný list, který bude dokládat původ alkoholu.

Jenže jak dokazují například časté prohřešky prodejců potravin, kteří i pod pohrůžkou pokut stále falšují data spotřeby i složení prodávaných potravin, stoprocentní důvěra se nemusí vyplatit. „Docela se bojím, že ne všichni budou nařízení dodržovat a že třeba ve večerce koupím jedovatý alkohol. Někde se ten pančovaný prodávat musí,“ tvrdí osmadvacetiletá Julie Javůrková a dodává, že už věří jen hospodě, kam chodí s kamarády na pivo.

Jednou z možností, jak se momentálně dostat k bezpečnému tvrdému alkoholu je využít licencovanou palírnu. Tam si každý občan může donést ovoce, potřebné k výrobě pálenky, a nechat si ji tam vyrobit. „Nechali jsme si s kamarádem udělat pálenku ze švestek. Vím, že postup výroby v palírnách je pod velkou kontrolou, a tak se napít naší slivovice nebojím,“ prozrazuje dvaadvacetiletý Tomáš Jablonský. Je to pro něj schůdnější možnost, než nakupovat alkohol v obchodech či ho pít v restauraci.

Studenti se domácí pálenky nebojí

Několik oslovených, kteří však nechtějí být z pochopitelných důvodů jmenováni, si myslí, že je bezpečná domácí výroba pálenky. Pár z nich dokonce přiznalo, že jejich rodina má domácí palírnu a alkohol si vyrábí. To je však nelegální. Podle jejich názoru je však jen malá pravděpodobnost, že by si při požití domácí kořalky mohli ublížit, a tvrdí, že se jí napijí s chutí.

Dokonce jim domácí výroba pálenky připadá samozřejmá a správná. „Doma si alkohol vyrábí skoro každý, a nevím, proč by nemohl. Metanol si do něj určitě nikdo nepřidává. A že stát okrádá na dani? V momentě, kdy stát neochrání své občany před podvodníky, nemůže se divit, že se lidé spoléhají na své vlastní zdroje,“ sdělil Generaci 20 svůj názor jeden ze studentů, jehož rodiče si doma vyrábějí vlastní třešňovici.

Ne každý však palírnám důvěřuje. „Já si alkohol nedám nikde a předpokládám, že to tak bude několik let. Nechci riskovat. Zdraví nevyměním za pár skleniček,“ vysvětluje svůj názor devětadvacetiletý Miloš Horák. Je možné, že opatrných bude přibývat a konzumace tvrdého alkoholu v Česku klesne. Podle ankety, kterou Generace 20 provedla mezi mladými, se však zdá, že se teď po zrušení prohibice vyhnou nákupu v menších obchodech a večerkách, ale supermarketům a svým oblíbeným hospodám budou i nadále důvěřovat.

Anketa: Budeš pít a nakupovat tvrdý alkohol po zrušení prohibice?

Jan Sommer, 25 let:

Pokud si budu kupovat alkohol v nějakém normálním obchodě, který odebírá od solidních dodavatelů, tak strach mít nebudu. Co se týká restaurace, tak pokud bude trochu na úrovni a nebude to žádná putyka, nebudu mít strach objednat si tvrdý alkohol.

Jan Sommer se napije jen v restauraci na úrovni. Zdroj: soukromý archiv Jana Sommra.

Jakub Hartman, 23 let:

Tvrdý alkohol bych si nedal v žádné hospodě ani v restauraci, protože hospodským moc nevěřím. Kdybych na něj měl po zrušení prohibice chut´, koupil bych si v nějakém větším obchodě dražší, kvalitnější a lepší alkohol.

Jakub Hartman sáhne v obchodě po dražší lahvi. Zdroj: soukromý archiv Jakuba Hartmana.

Barbora Kocourková, 22 let:

Alkohol budu nakupovat beze strachu. Samozřejmě ale jen ve velkých obchodech. Tam je snad kontrola dostatečná. V hospodě, kam chodím na pivo, se rozhodně bát nebudu. Barmana znám a vím, že by nám nic špatného nelalil.

Barbora Kocourková se nebojí ve své oblíbené hospodě napít tvrdého alkoholu. Zdroj: soukromý archiv Barbory Kocourkové.

Tomáš Jablonský, 22 let:

Budu opatrný a jen tak něco nekoupím. Ve svém oblíbeném baru si však skleničku dám s klidem. Nevěřím, že by tam nalévali pančovaný alkohol. Situaci jsem vyřešil i tím, že jsem si nechal vypálit slivovici v licencované palírně. Tam mám jistotu, že bude kvalitní.

Tomáš Jablonský si nechal vypálit pálenku v licencované palírně. Zdroj: soukromý archiv Tomáše Jablonského.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.