Letošní Svatomartinská vína chutnají po meruňkách a višních
Svatomartinské víno není vyhrazeno jen na svátek, který připadá k 11. listopadu. V tento den se víno slavnostně představuje, ale konzumuje se pak po celou zimu. Studentka prvního ročníku psychologie Denisa Řeháková (20) je jeho velkým milovníkem. Příbuzné má na Moravě, kam jezdí i na oslavy. „Nejvíce mi chutná růžové víno z oblasti Mikulova. Mám ho ráda kvůli jeho ovocné chuti,“ říká.
Dominantou Svatomartinského je svěžest a silná chut´ ovoce. Tento rok bude ve znamení především kdoulí, třešní, višní a meruněk, které měly velkou hojnost. Pro sezónu 2013/2014 vinaři sklidili 650 tisíc kilo hroznů, což je ve srovnání s minulým rokem o 160 tisíc kilo víc.
Letošní odrůdy koštovala i studentka historie v Plzni Nela Drunecká (24). „Minulý týden jsem ochutnala Muškát moravský, tento ročník a musím říct, že nebyl vůbec špatné,“ chválí Drunecká. Zároveň ale dodává, že ji víno nepřijde až tak výjimečné a chutná jako jakýkoliv jiný muškát.
Raději si pochutná na mase
Ne každý se však těšil na Svatomartinské víno. Studentka zemědělské školy v Praze Kateřina Krištofová (22) preferuje raději husu. „Každoročně vyrážíme na oslavy spojené s vínem, já si ale raději pochutnám na jídle než na pití,“ komentuje a vysvětluje, že ji nechutná kvůli jeho trpkosti. V lásce nemá příliš ani běžné víno.
Nadšence není ani grafik Luděk Šesták (47), který nejraději pije klasické červené víno. Šestákovi Svatomartinské nechutná, je raději pro starší ročníky, kde je příchut´ více rozpoznatelná. I on je spíše zastáncem dobrého jídla než tohoto tradičního nápoje.
Liší se dobou skladování
Postup výroby Svatomartinského vína je standardní jako u klasických zrajících vín. Hrozny se odzrňují, lisují a následně kvasí. Jediné, v čem se od ostatních druhů liší, je doba skladování. Zraje jen několik týdnů, je to tedy mladé víno.
Značku Svatomartinské mohou nést jen některý druhy vín. „Jedná se o značky z odrůdy Müller Thurgau, což jsou bílá vína. U červených vín to může být například Modrý Portugal,“ popisuje Daniel Kříž. Dodává také, že vína jsou hodně trpká.
Nejvíce se prodá na na slavnostech spojené s ochutnáváním a restauracích, které vytvářejí speciální Svatomartinské menu. „Obecně jsou tato vína svěží a dobře pitelná kvůli své lehkosti. V letošním roce budou díky teplému počasí bílá, růžová i červená vína s lehkou kyselinkou, líčí Kříž.