Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Letošní Svatomartinská vína chutnají po meruňkách a višních

Svátek svatého Martina si už mnozí nedokážou představit bez tradičního vína a propečené husy. Vinaři letos dodají do obchodů asi dva miliony lahví mladého vína a od zákazníků očekávají velký zájem. Lidé Svatomartinské preferují především kvůli jeho ovocné chuti.

Svatomartinské víno není vyhrazeno jen na svátek, který připadá k 11. listopadu. V tento den se víno slavnostně představuje, ale konzumuje se pak po celou zimu. Studentka prvního ročníku psychologie Denisa Řeháková (20) je jeho velkým milovníkem. Příbuzné má na Moravě, kam jezdí i na oslavy. „Nejvíce mi chutná růžové víno z oblasti Mikulova. Mám ho ráda kvůli jeho ovocné chuti,“ říká.

Dominantou Svatomartinského je svěžest a silná chut´ ovoce. Tento rok bude ve znamení především kdoulí, třešní, višní a meruněk, které měly velkou hojnost. Pro sezónu 2013/2014 vinaři sklidili 650 tisíc kilo hroznů, což je ve srovnání s minulým rokem o 160 tisíc kilo víc.

Letošní odrůdy koštovala i studentka historie v Plzni Nela Drunecká (24). „Minulý týden jsem ochutnala Muškát moravský, tento ročník a musím říct, že nebyl vůbec špatné,“ chválí Drunecká. Zároveň ale dodává, že ji víno nepřijde až tak výjimečné a chutná jako jakýkoliv jiný muškát.

Raději si pochutná na mase

Ne každý se však těšil na Svatomartinské víno. Studentka zemědělské školy v Praze Kateřina Krištofová (22) preferuje raději husu. „Každoročně vyrážíme na oslavy spojené s vínem, já si ale raději pochutnám na jídle než na pití,“ komentuje a vysvětluje, že ji nechutná kvůli jeho trpkosti. V lásce nemá příliš ani běžné víno.

Nadšence není ani grafik Luděk Šesták (47), který nejraději pije klasické červené víno. Šestákovi Svatomartinské nechutná, je raději pro starší ročníky, kde je příchut´ více rozpoznatelná. I on je spíše zastáncem dobrého jídla než tohoto tradičního nápoje.

Liší se dobou skladování

Postup výroby Svatomartinského vína je standardní jako u klasických zrajících vín. Hrozny se odzrňují, lisují a následně kvasí. Jediné, v čem se od ostatních druhů liší, je doba skladování. Zraje jen několik týdnů, je to tedy mladé víno.

Značku Svatomartinské mohou nést jen některý druhy vín. „Jedná se o značky z odrůdy Müller Thurgau, což jsou bílá vína. U červených vín to může být například Modrý Portugal,“ popisuje Daniel Kříž. Dodává také, že vína jsou hodně trpká.

Nejvíce se prodá na na slavnostech spojené s ochutnáváním a restauracích, které vytvářejí speciální Svatomartinské menu. „Obecně jsou tato vína svěží a dobře pitelná kvůli své lehkosti. V letošním roce budou díky teplému počasí bílá, růžová i červená vína s lehkou kyselinkou, líčí Kříž.


Barbora Turková
Barbora Turková
Pro web Generace 20 pracuji v zimním semestru 2013/2014 jako redaktor v domácí rubrice. Ráda poslouchám britskou hudbu, čtu ruské romány a cestuji po Francii. Mým největším snem je jednou procestovat celý svět.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.