Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Koňské maso k obědu? Pro seniory známá věc, pro mladé noční můra

Koňská líčka na víně, steak nebo paštika. Pochoutky, které se již téměř vytratily z českého jídelníčku. Mnoho lidí v Evropě koňské maso odmítá a obecně je po něm menší poptávka než ještě zhruba před třiceti lety. Koně jsou totiž dnes vnímáni jako ušlechtilá zvířata. Mnozí tak mají ke konzumaci jejich masa zarytý odpor. Paradoxně je však kvalitnější než třeba hovězí nebo vepřové.

„Koňské maso bych nikdy dobrovolně nesnědla. Bylo by to stejné jako jíst psa nebo kočku,“ říká s odporem Gabriela Reifová, studentka České zemědělské univerzity v Praze. A není jediná, kdo má zarytě negativní postoj ke konzumaci tohoto druhu masa. Kůň je totiž v dnešní době vnímán jako ušlechtilé zvíře, které není primárně určeno na porážku. Když se ještě více využíval v hospodářství, jeho maso se jedlo běžně.

„Postoj lidí ke konině je spíše etického charakteru,“ potvrzuje Petr Zach, provozní restaurace U Bulánka v Batňovicích v Podkrkonoší. Na jaře zařadil na týden pokrmy z tohoto masa na jídelní lístek a pro veliký úspěch hodlá akci opakovat. Podle Zacha je toto tmavě červené maso jedno z nejkvalitnějších. Obsahuje totiž minimum tuků a větší množství bílkovin. Je nasládlé a chuťově se podobá zvěřině.

Restaurace s koninou riskují

Přesto, že je po koňském mase v Česku nízká poptávka, podle Zacha má u nás stále své místo. „Od nepaměti patří tato surovina k české gastronomii a jsem přesvědčen, že bude i nadále,“ míní Zach. V několika restauracích v Česku je dokonce stálicí na jídelním lístku. Jednou z nich je restaurace Liberecká výšina v Liberci. „Z počátku jsme se báli reakce hostů na zařazení pokrmů z tohoto masa do nabídky, ale riziko se nakonec vyplatilo,“ popisuje provozní Michaela Imlaufová.

Až na několik negativních reakcí s tím nemá prý většina zákazníků žádný problém. Jídla naopak bývají hned vyprodána. „Více si koninu dávají zákazníci nad čtyřicet pět let, mladší jsou spíš jen zvědaví a chtějí ji ochutnat,“ popisuje Imlaufová. Po první zkušenosti jsou údajně všichni spokojeni. Koňské maso se podle ní servíruje v restauracích jen zřídka, protože se majitelé bojí, že by mohli přijít o zákazníky.

Lze ochutnat i uzeniny

V obchodech se však toto maso shání ještě hůře. „Koninu jsem jedla naposled asi před třiceti lety. Dělali jsme z něj tehdy doma vynikající svíčkovou,“ vzpomíná důchodkyně Marie Kokešová z Prahy. Tehdy se dalo sehnat lépe než dnes. Od té doby se jí do rukou dostaly jen uzeniny. „Známá mi nedávno přivezla koňské klobásky z Polska. Jedny z nejlepších, co jsem jedla,“ hodnotí Kokešová.

Ani Zach na takové uzeniny nedá dopustit: „Teplá sekaná nebo klobásky s koňským masem u mě nemají konkurenci. Barvou i chutí jsou výraznější než ostatní,“ sbíhají se mu sliny. Zatímco na koninu narazíte jen zřídka, uzeniny z ní se čas od času na pultech řezníků objeví.


Eliška Bramborová
Eliška Bramborová
Studuje třetím rokem VOŠP, zaměření autorská žurnalistika. Pro web Generace20 píše především o domácích a lifestilových tématech. Zajímá se o jídlo, literaturu, historii nebo tanec.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.