Koňské maso k obědu? Pro seniory známá věc, pro mladé noční můra
„Koňské maso bych nikdy dobrovolně nesnědla. Bylo by to stejné jako jíst psa nebo kočku,“ říká s odporem Gabriela Reifová, studentka České zemědělské univerzity v Praze. A není jediná, kdo má zarytě negativní postoj ke konzumaci tohoto druhu masa. Kůň je totiž v dnešní době vnímán jako ušlechtilé zvíře, které není primárně určeno na porážku. Když se ještě více využíval v hospodářství, jeho maso se jedlo běžně.
„Postoj lidí ke konině je spíše etického charakteru,“ potvrzuje Petr Zach, provozní restaurace U Bulánka v Batňovicích v Podkrkonoší. Na jaře zařadil na týden pokrmy z tohoto masa na jídelní lístek a pro veliký úspěch hodlá akci opakovat. Podle Zacha je toto tmavě červené maso jedno z nejkvalitnějších. Obsahuje totiž minimum tuků a větší množství bílkovin. Je nasládlé a chuťově se podobá zvěřině.
Restaurace s koninou riskují
Přesto, že je po koňském mase v Česku nízká poptávka, podle Zacha má u nás stále své místo. „Od nepaměti patří tato surovina k české gastronomii a jsem přesvědčen, že bude i nadále,“ míní Zach. V několika restauracích v Česku je dokonce stálicí na jídelním lístku. Jednou z nich je restaurace Liberecká výšina v Liberci. „Z počátku jsme se báli reakce hostů na zařazení pokrmů z tohoto masa do nabídky, ale riziko se nakonec vyplatilo,“ popisuje provozní Michaela Imlaufová.
Až na několik negativních reakcí s tím nemá prý většina zákazníků žádný problém. Jídla naopak bývají hned vyprodána. „Více si koninu dávají zákazníci nad čtyřicet pět let, mladší jsou spíš jen zvědaví a chtějí ji ochutnat,“ popisuje Imlaufová. Po první zkušenosti jsou údajně všichni spokojeni. Koňské maso se podle ní servíruje v restauracích jen zřídka, protože se majitelé bojí, že by mohli přijít o zákazníky.
Lze ochutnat i uzeniny
V obchodech se však toto maso shání ještě hůře. „Koninu jsem jedla naposled asi před třiceti lety. Dělali jsme z něj tehdy doma vynikající svíčkovou,“ vzpomíná důchodkyně Marie Kokešová z Prahy. Tehdy se dalo sehnat lépe než dnes. Od té doby se jí do rukou dostaly jen uzeniny. „Známá mi nedávno přivezla koňské klobásky z Polska. Jedny z nejlepších, co jsem jedla,“ hodnotí Kokešová.
Ani Zach na takové uzeniny nedá dopustit: „Teplá sekaná nebo klobásky s koňským masem u mě nemají konkurenci. Barvou i chutí jsou výraznější než ostatní,“ sbíhají se mu sliny. Zatímco na koninu narazíte jen zřídka, uzeniny z ní se čas od času na pultech řezníků objeví.