Komentář: V kulinářském experimentování není talent
V Česku vládne už delší dobu trend kulinářských experimentátorů. Zkoušet nové věci v kuchyni je fajn, ale ne za cenu toho, že se z pokrmu stane nekonzumovatelný mix chutí. Lidé neustále přichází s novými, zdánlivě originálními nápady na odpudivé kombinace jídla. Z části je to ovlivněno také novým trendem Láďi Hrušky, který prezentoval již spoustu svých receptů jako například špagetovou pizzu nebo toastové sushi. Talent je ovšem v tom uvařit chutné jídlo a ne zacházet s kombinacemi do extrémů.
Lidé, kteří nazývají sami sebe gastronomickými experimentátory, akorát ve skutečnosti dávají návod k tomu, jak zkazit dobrý pokrm. Na sociálních sítích existují fotky nazvané jako „gastropeklo“, které zveřejňují tyto experimenty. Z velké části jsou přejaté z jiných stránek s recepty, kde si na ně lidé dávají vzájemné typy a ve vaření se podporují. Důvod je patrně v tom, že si potom každý připadá jako někdo, kdo přišel s novým netradičním nápadem a chce se pochlubit okolí. Otázkou je, co je pro nás netradiční? Jestli ten význam nehledat například ve vyzkoušení nových exotických chutí, než přirovnávat slovo „netradiční“ ke každé šílené kombinaci potravin.
Česká specialita
Nikde jinde v zahraničí jsem se nesetkala s tím, že by lidé vařili tak, aby vymysleli co možná nejšílenější recept. Je to taková česká specialita, která se staví hned vedle trendu levného vaření. Ostatně to, že se nejprodávanější knihou roku stala ze všech možných publikací Hruškova „experimentátorská“ kuchařka o nás něco vypovídá. Dokud bude tento trend podporovaný médii, tak u nás nikdy nevymizí.
Další možnost, proč někteří volí tento typ vaření je, že se prostě nudí. Je to nenamáhavá činnost v pohodlí domova. Lidé by se měli zamyslet nad tím, jestli některé aktivity nejsou jenom ztrátou času a místo toho, aby například své děti nutili jíst věci jako rajčatový džem, se zaměřit na důležitější činnosti. Je to samozřejmě na uvážení každého z nás, ale měli bychom si uvědomit, že na naší stravě závisí také naše zdraví a to se nevyplatí riskovat.