Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Komentář: V kulinářském experimentování není talent

Češi jsou posedlí vymýšlením nových receptů a v poslední době tuto zálibu vedou do extrémů. Experimentováním v podobě nezvyklých kombinací tradičních pokrmů se snaží ukázat nápad. Jenomže v přidání špaget na pizzu není talent. Lidé mezi sebou i přesto tento trend šíří, a to například na popud populárního Ládi Hrušky.

V Česku vládne už delší dobu trend kulinářských experimentátorů. Zkoušet nové věci v kuchyni je fajn, ale ne za cenu toho, že se z pokrmu stane nekonzumovatelný mix chutí. Lidé neustále přichází s novými, zdánlivě originálními nápady na odpudivé kombinace jídla. Z části je to ovlivněno také novým trendem Láďi Hrušky, který prezentoval již spoustu svých receptů jako například špagetovou pizzu nebo toastové sushi. Talent je ovšem v tom uvařit chutné jídlo a ne zacházet s kombinacemi do extrémů.

Lidé, kteří nazývají sami sebe gastronomickými experimentátory, akorát ve skutečnosti dávají návod k tomu, jak zkazit dobrý pokrm. Na sociálních sítích existují fotky nazvané jako „gastropeklo“, které zveřejňují tyto experimenty. Z velké části jsou přejaté z jiných stránek s recepty, kde si na ně lidé dávají vzájemné typy a ve vaření se podporují. Důvod je patrně v tom, že si potom každý připadá jako někdo, kdo přišel s novým netradičním nápadem a chce se pochlubit okolí. Otázkou je, co je pro nás netradiční? Jestli ten význam nehledat například ve vyzkoušení nových exotických chutí, než přirovnávat slovo „netradiční“ ke každé šílené kombinaci potravin.

Česká specialita

Nikde jinde v zahraničí jsem se nesetkala s tím, že by lidé vařili tak, aby vymysleli co možná nejšílenější recept. Je to taková česká specialita, která se staví hned vedle trendu levného vaření. Ostatně to, že se nejprodávanější knihou roku stala ze všech možných publikací Hruškova „experimentátorská“ kuchařka o nás něco vypovídá. Dokud bude tento trend podporovaný médii, tak u nás nikdy nevymizí.

Další možnost, proč někteří volí tento typ vaření je, že se prostě nudí. Je to nenamáhavá činnost v pohodlí domova. Lidé by se měli zamyslet nad tím, jestli některé aktivity nejsou jenom ztrátou času a místo toho, aby například své děti nutili jíst věci jako rajčatový džem, se zaměřit na důležitější činnosti. Je to samozřejmě na uvážení každého z nás, ale měli bychom si uvědomit, že na naší stravě závisí také naše zdraví a to se nevyplatí riskovat.


Dominika Opatřilová
Dominika Opatřilová
V Generaci20 působím již pátý semestr. Poté co jsem dělala dva semestry šéfredaktorku si nyní zkouší roli editorky. Generace mi dává možnost rozvíjet se v něčem co mě opravdu baví. Mezi mé zájmy patří hlavně psaní a literatura. Ve volném čase se věnuji baletu.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.