Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Jezdíte na návštěvu sklípku během vinobraní? Podle vinařů to paradoxně není ten nejlepší čas

Lidé z celého Česka navštěvují v době sběru révy moravská města. Chtějí si užít nejen atmosféru při sběru hroznů, ale také se dozvědět zajímavosti o vínech, která mají možnost ochutnat. Během vinobraní mají ale místní mnoho práce se sklizní a tak i méně času se návštěvníkům věnovat.

Lubomír Ivičič pěstuje víno v Hustopečích už 20 let. Podzimní měsíce jsou pro něj každoročně vrcholem sezóny. Stejně to podle něj vnímá i řada Čechů, kteří na vinobraní přijíždějí. Neuvědomují si ale, že vinař má v tu dobu úplně jiné starosti. „Češi mají často dojem, že během vinobraní je nejlepší termín k návštěvě sklepa, ale zrovna v tu dobu máme nejvíce práce,“ vysvětluje vinař Ivičič.

Omezený počet ochutnávek

Například vinař Pavel Hruška z Blatnic pod Svatým Antonínkem v době sklizně počet degustací omezuje, aby se mohl návštěvníkům pořádně věnovat. „Z pohledu vinaře se vždycky těším, až vinobraní skončí. Na velké oslavy osobně moc nejsem, protože je práce až nad hlavu,“ vysvětluje Hruška. Podle něj je hlavní si uvědomit, že víno se dělá ve vinohradu a ne jenom ve sklepě.

Vinař pozoruje zasazenou révu po celý rok. Musí určit správně termín sklizně a poté ji zorganizovat. Měsíc tráví každý den mezi vinicemi a do noci lisuje št´ávu z bobulí. Celý proces je ale ještě delší, posunout se od sběru révy po zkvašený mošt trvá většinou dva až tři měsíce. „Dny, při kterých jsem od rána do večera ve vinohradu a nebo zavřený ve sklepě, pominou přibližně v polovině listopadu. Až když jsou hrozny doma, tak potom je ten nejlepší čas na degustaci přijet,“ dodává Ivičič.

O měsíc dřívější sklizeň

Letošní rok byl ale mimořádně teplý a víno dozrálo rychleji. Také vinobraní kvůli počasí začalo téměř o měsíc dříve. „Letos jsme začali sbírat hrozny na začátku září a skončili jsme na začátku října, ve kterém většinou sklizeň zahajujeme,“ vysvětluje Ivičič. I z toho důvodu byl v některých sklepech omezený počet degustací už od září. „Mrzelo mě, že někteří vinaři měli v polovině září tolik práce, že u nich ve vinném sklepě nebyla ani možnost degustace,“ říká studentka Kristýna Čechová (20).

Na Moravu se rozhodla jet na konci září i studentka Tereza Nekovářová (21): „Sehnat ubytování a volné místo na řízené degustaci na poslední chvíli nebylo vůbec jednoduché. Většina majitelů sklípků mi řekla, že lidé si svá místa většinou zamlouvají i rok dopředu,“ říká. Vinaři jsou ale se sklizní spokojeni. Hrozny jsou totiž díky vysokým teplotám sladší.


Nikola Mrázková
Nikola Mrázková
VOŠP studuji třetím rokem. Každý semestr jsem si v Generaci20 mohla vyzkoušet jinou roli a tou čtvrtou je aktuálně mentorka našich nováčků. Většinou mě někde potkáte také s fot´ákem v ruce a moje záběry můžete najít i na generačním Instagramu, který mám na starosti. Ve volných chvílích se také kamarádím s Photoshopem a nikdy nepohrdnu dobrým kafem a dortem.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.