I chuť na klobásu a svařené víno může přivést lidi k rozsvícení vánočního stromku
Rozsvícení vánočního stromečku znamená pro každého něco jiného. Někdo akci chce vidět kvůli vánoční atmosféře, jiný jde jen za občerstvením, ale pro řadu lidí se jedná o rodinnou záležitost, při níž nasávají první okamžiky adventního času. „Přišel jsem, abych se viděl s kamarády a taky proto, že si chci dát něco dobrého, třeba klobásu,“ prohlásil na klatovském náměstí třináctiletý Radek Mužík.
Častým důvodem je i zvědavost, hlavně v Praze. „Na rozsvícení chodíme každý rok. Pokaždé říkáme, že už znovu nepůjdeme, protože je tu vždy ohromná tlačenice. Nakonec nám to ale nedá,“ prohlásil František Košál, který přišel na Staroměstské náměstí kvůli rozsvícení stromu s manželkou a tříletými dvojčaty. Rozsvícení stromu sledovaly i televizní kamery. Událost tak mohli v teple domova sledovat nejen Pražané.
Stánkaři tam nabízeli například klobásy, trdelníky nebo pražené mandle. “Na rozsvícení chodíme také za svařeným vínem,” tvrdí Košál. V Klatovech se našli lidé, kteří nebyli s nabídkou místních prodejců spokojeni: “Připadám si spíš jako na pouti. Popcorn nebo cukrová vata sem nepatří,“ uvedla zklamaně jednadvacetiletá Nikola Fousová.
V Klatovech byl kousek od pódia postaven velký, ale chudě ozdobený vánoční strom. Smrk byl ozdoben jen několika dekoracemi. “Rozhodně by na něm mohlo být více řetězů a svítících žárovek,” řekla Fousová.
V Praze si organizátoři na výzdobě vybraného smrku dali záležet. Podle některých lidí byl však stromek přezdoben: “Nechápu, proč se nemohou držet jen jedné výzdoby. Spojení skleněných koulí a perníčků je přehnané,” hodnotila Tereza Vlasáková.
Autorky textu: Melánie Krýslová, Jana Vepřeková