Cukráři musí do pralinek přidávat pravý rum, který je dražší než náhražka. Nevystačí si však ani s tuzemákem
Tradiční alkoholický nápoj tuzemák sice dostal od Evropské unie pětiletou výjimku ohledně používání rumového éteru, do cukrovinek se ale přidávat nesmí. Látka furan, která je v něm obsažena, je totiž podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin rakovinotvorná. Výrobci tuzemáku mají pět let na to, aby dokázali, že je éter neškodný a mohou jej i nadále používat.
Cukrovinky pouze z třtinového rumu
Podle mluvčího potravinářské inspekce Pavla Kopřivy mohou cukráři rum použít jen v případě, že nebude obsahovat zakázaný éter. „Když někdo například do pralinek od 22. dubna použije rumový nápoj, který bude obsahovat trest´, bude to v rozporu s nařízením EU,“ říká Kopřiva.
Zákaz ale komplikuje práci některým českým cukrářům: „Doteď jsme konkrétní složení náhražky rumové příchuti tolik neřešili, protože rumový éter moc nepoužíváme. Nahrazovali jsme ho třeba tuzemákem Božkovem. Původně jsem si myslela, že jako ochucení můžeme i nyní použít tuzemák, když nejde o čistý éter, to ale není pravda,“ říká spolumajitelka Perníkářství a cukrářství Erben z Miletína Jaroslava Erbenová. V pralinkách nebo perníku jej teď musí nahradit pravým rumem z cukrové třtiny, který je dražší. Nařízení Evropské unie tak zasáhne i do rozpočtu provozoven.
Místo náhražky alkohol
Ne každý cukrář nebo majitel podniku s cukrovinkami se ale zákazem podrobně zabýval. „Myslela jsem si, že když Evropská unie povolila tuzemák, můžeme ho použít i my do cukrovinek. Nevyužíváme ho sice až tak často, takže jej nahradím pravým třtinovým rumem. Ten je ale dražší než tuzemák, takže zasáhne do rozpočtu. Budu si muset více připlatit, což třeba u Božkova nebyl takový problém,“ říká cukrářka Dagmar Gebauerová (27) z Opavy. Některé cukráře zákaz použití náhražky rumu nijak neomezil. Trest´ buď vůbec nepoužívají, nebo jsou zvyklí na klasický rum z cukrové třtiny. „Rumovou příchut´ potřebuji především do kynutých výrobků nebo pralinek. K tomu používám většinou nějaký tmavší rum,“ říká ostravská cukrářka Kateřina Nerušilová (24).
Tradiční český a slovenský tuzemák se tak dalších pět let může konzumovat jen jako nápoj. Cukrovinky se budou muset obejít bez náhražky, která údajně škodlivou látku furan obsahuje. Pokud se však do konce výjimky neprokáže, že je látka neškodná, bude muset skončit i výroba tradičního tuzemáku.