Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Člověk by měl být vůči novinařině pokorný, myslí si absolventka VOŠP Klára Antonová

Po dokončení Vyšší odborné školy publicistiky vydala svou první knihu o přeživších holocaustu Osudy ve stínu šoa. Novinářka Klára Antonová (29) už od dětství věděla, že se chce živit psaním. Při studiu Autorské žurnalistiky působila také jako šéfredaktorka v Generaci 20. Zkušenosti nabrala i v reklamní agentuře, kde se starala o sociální sítě. Nyní je na rodičovské dovolené a pracuje z domova. Od října přispívá do zdravotní rubriky webu Proženy.cz

Jak s odstupem času vzpomínáte na VOŠP?
Na školu mám vesměs pozitivní vzpomínky. Na gymnáziu jsem neměla ideální partu lidí a moc jsem si to tam neužila. VOŠP pro mě naopak byla odměna za protrpěné čtyři roky na střední. Navíc jsem tam našla obrovský prostor k seberealizaci, kterou jsem jinak uplatňovala jen doma, když jsem si psala texty do šuplíku.

V čem jste se na škole rozvíjela?
Najednou jsem dělala to, čím jsem se chtěla v budoucnosti živit. Některým spolužákům se mohlo zdát, že jsem byla přehnaně aktivní. Já jsem ale ráda pracovala na 120 %, protože jsem věděla, že později své získané zkušenosti uplatním.

Při studiu jste působila jako šéfredaktorka Generace 20. Jak vám zrovna tato zkušenost pomohla v budoucím zaměstnání?
Šéfovat svým kamarádům je to nejtěžší, co na škole může být. Musela jsem si najít způsob, jak s nimi komunikovat, abychom dál zůstali přátelé. Zažila jsem i to, že za mnou redaktor přišel a řekl: „Hele promiň. Byli jsme na pivu a už jsem nestihl upravit článek.“ V tu chvíli jsem ale musela odpovědět: „Nezlob se, ale mě to nezajímá.“ Museli pochopit, že když se budou chovat nezodpovědně, tak to za ně odnesu já.

Jakým pravidlem by se podle vás měli řídit stávající studenti žurnalistiky?
Je dobré si uvědomit, že když se někdo na své pozici vypracuje a pak přejde do jiné redakce, nebude tam za krále. I po několika letech v redakcích si myslím, že by člověk měl být pokorný vůči novinařině. I když má zkušenosti, tak to neznamená, že všemu rozumí. 

Terezín mě zajímal od malička

Dva roky po absolvování VOŠP jste vydala svou první knihu Osudy ve stínu šoa. Jak vás napadlo psát o přeživších holocaustu?
Během studia jsem psala texty na motivy holocaustu a vždycky jsem věděla, že chci jednou napsat knihu. Ale nechtěla jsem si ji vynutit. Čekala jsem, až si mě konkrétní motiv najde. A to se stalo, když jsem si volila téma absolventské práce. Zaměřila jsem se na uměleckou tvorbu terezínského ghetta. Tak jsem poznala i jednotlivé pamětníky. Navíc mě už od malička Terezín nějakým způsobem přitahoval.

Jak na vás tehdy setkání s pamětníky působilo?
Byla jsem nervózní. Myslím, že to jsou hrdinové dnešní doby. Jsou to nesmírně skromní lidé s úžasnými hodnotami. Viděli hrůzy, které si já jen představuji, píšu o nich a chci je zaznamenat pro další generace.

Takových knih ale vyšla spousta. V čem je vaše jiná?
Všichni vědí, že pamětníci už odcházejí. Ti, kteří jsou v mé knize, patří mezi opravdu poslední, kteří ještě mohou o svých vzpomínkách promluvit. Zestárli a pomalu umírají. Jejich příběhy, které se dnes odhalí, jsou už skoro jediné na světě.

Bylo pro vás psychicky náročné psát o tak závažném tématu?
Ano, bylo. Nejhorší byly momenty, kdy mi pamětníci vyprávěl o těch nejhorších okamžicích války, a já jsem nevěděla, co na to říct. Nestačila mi slova. Všechno mi docházelo, až když jsem rozhovor doma přepisovala. Ve chvíli, kdy jsem s nimi mluvila, jsem se především soustředila na fakta. Když jsem se ale uvolnila do tvůrčí nálady, bylo to náročné. Při přepisování rozhovorů jsem několikrát brečela.

Změnilo vás to?
Myslím, že ano. Najednou jsem lidi ve svém okolí viděla v jiném světle. S některými jsem se už nemohla ani dál přátelit. Došlo mi, jak neskutečná ztráta času je rozebírat, který hřeben si má kamarádka koupit. Myslím, že už nikdy nebudu taková, jako dřív. Kdybych si tím neprošla, možná bych pořád řešila takové povrchnosti.

Společně s manželem natočila krátké video pro její knihu. Zdroj: Klára Antonová

Poprvé jsem se setkala s kritikou

Dva roky jste pracovala pro reklamní agenturu Euro RSCG, kde jste se starala o sociální sítě. Proč jste nestudovala marketing?
Obor reklamy mi připadal kreativní a hravý. Ale když jsem nastoupila do reklamní agentury, jediné volné místo bylo PR, které mě nenaplňovalo. Po čase jsem se dostala k sociálním sítím, ve kterých se pohybuji dodnes. To už pro mě bylo mnohem kreativnější. Vždycky jsem se ale cítila být víc novinářkou a ostatní věci, které dělám, jsou způsob dobrého přivýdělku a rozvíjení kreativity.

Po studiu jste půl roku pracovala pro Reflex, později tři roky pro Novinky.cz. Nyní přispíváte do webového magazínu Proženy.cz. Co jste se v redakcích naučila?
V Reflexu mi nikdy neshodili nápad ze stolu. Největším přínosem pro mě ale byla spolupráce s redaktorem Milošem Čermákem a jeho zpětná vazba. V Novinky.cz jsem měla zase plnou zodpovědnost za rubriku o cestování. Poprvé jsem se setkala i s kritikou čtenářů. Autora v diskuzi uráží, ale ani si kolikrát nepřečtou jeho jméno. Nemá smysl brát si to k srdci. Teď pracuji z domova, protože jsem na rodičovské dovolené. Píšu články do rubriky o zdraví a je to zase nová zkušenost. Editorka mě občas profackuje, protože jsem o tom nikdy nepsala, a tak samozřejmě nevím všechno. Je to pro mě zase nový začátek, což je vždycky emocionálně náročné. Prvotní proplesknutí ale vždycky dává smysl a zase si z toho vezmu něco do příště. Nová rubrika je pro mě výzva a uvidíme, jak se mi bude dařit.


Denisa Stasinková
Denisa Stasinková
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. V Generaci 20 působím druhým rokem. Ve volném čase ráda poznávám nová místa, cvičím jógu a nepohrdnu ani sklenkou vína.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.